Hlavní obsah

Renault Clio Grandtour a Grand Modus na českém trhu

Novinky,
Aktualizováno

Renault uvádí na český trh hned dvojici modelů, které si budou navzájem konkurovat. Jedná se o verzi kombi modelu Clio a delší verzi vozu Modus. Oba mají téměř shodně objemný zavazadelník a na korunu stejnou základní cenu.

Článek

Pokud od prvního února přijdete k prodejci Renaultu, budete se muset velmi zamyslet, zda za 289 900 Kč (akční cena základních modelů) si zakoupíte Renault Clio Grandtour či Renault Grand Modus. Rozdíl v obou vozech je spíš o způsobu uvažování, než v čemkoli jiném. Oba vozy mají stejné motory, rozdíl v objemu zavazadelníku jen několik litrů a cena je naprosto stejná (alespoň v některých výbavách).

Grand Modus - delší nahrazuje kratšího

Francouzská značka měla u modusu těžkou hlavu. Vůz, který měl být úspěšný pro svou prostornost a modularitu byl naprostým propadákem. Příčina byla nakonec nalezena právě v jeho původních přednostech. Automobil na to jak byl upravitelný, tak nenabízel příliš prostoru, zvlášť pro zavazadla.

:. Modus má i novou přední část.

Nový Grand Modus má o 24 cm navíc než Modus fáze 1 a rozvor o 9,3 cm větší (4034 x 1709 x 1586 mm) . To je znatelně cítit na prostoru pro cestující vzadu a samozřejmě zavazadelníku. Zadní posuvná lavice (v rozsahu patnácti centimetrů) určuje objem, jaký je možné naložit v zavazadlech. Při zcela posunutých sedadlech vzad je to hodnota 305 l, ve standardní poloze pak 410 l. Pokud se opěradla sklopí a sedáky vyklopí, zvětší se zavazadelník na 1454 l.

V nabídce motorů najdeme čtyři typy. Základním je zážehová šestnáctiventilová dvanáctistovka (55 kW) a následuje její přeplňovaná verze (74 kW). Pak jsou v nabídce dva turbodiesely o objemu 1,5 l (50 a 63 kW).

:. Zavazadlový prostor modusu je nyní dostatečně velký i pro českou rodinu.

Dovozce Renault Česká republika se rozhodl, že při uvedení modelu Grand Modus upustí od neúspěšné kratší verze Modus, která se však stále vyrábí.

Clio Grandtour - konkurent Fabie Combi

Asi největším konkurentem favorita prodejů v ČR, Škody Fabia Combi, bude však Renault Clio Grandtour. Vůz nemá delší rozvor, jeho změny se odehrály až za C-sloupkem. Zadní převis se zvětšil o 21 cm.Celkem vůz měří 4202 x 1707 x 1497 mm.

:. Přední část je u kombi shodná s hatchbackem.

Ovšem to hlavní, na co zákazníci slyší, je velikost zavazadlového prostoru. Grandtour nabízí několik variant uspořádání. Jako základní uveďme hodnotu 403 l. Ta je ve standardně prodávaném provedení s dvojitou podlahou. Pokud se tato podlážka vyndá, může se naložit až 439 litrů nákladu. Sklopením opěradel a složením sedáků se následně zvětší na 1277 l.

:. Ve spojení s dvojitou podlahou má zavazadelník objem 403 litrů.

Clio Grandtour se na našem trhu bude pohybovat se čtveřicí motorů, které jsou shodné s motorizacemi u Grand Modusu. Také ceny jsou shodné s tímto vozem, tedy jen v základní ceně (včetně akční ceny) a několika dalších výbav.

Kompletní ceník Grand Modusu si můžete pohlédnout na stránkách dovozce, stejně jako u Clia Grandtour.

Anketa

Který z těchto modelů byste si raději koupili?
Renault Grand Modus
23,4 %
Renault Clio Grandtour
76,6 %
Celkem hlasovalo 812 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám