Hlavní obsah

Ford Explorer: budoucnost v SUV

Novinky,

Současný Ford Explorer má tradiční konstrukci - na rám pověšenou karoserii i všechny komponenty. Jenže takhle se zvyšuje hmotnost vozu. Příští generace tak bude mít již karoserii samonosnou a mnohem modernější pojetí celého vozu. Třeba se bude podobat tomuto konceptu.

Článek

Je sice dost nepravděpodobné, že se do sériové výroby dostane tvar předních světlometů nebo futuristický design. Ale i kdyby se další generace exploreru podobala na detroitském autosalonu představenému konceptu jen z poloviny, bude to hodně zajímavý vůz.

Koncept Ford Explorer je postaven z velmi lehkých materiálů, takže se jeho hmotnost snížila o nezanedbatelných 68 kg. S tím jde ruku v ruce i potřeba slabšího a méně objemného motoru a tedy i nižší spotřeba. Pod kapotou se objevují dva zcela nové motory - čtyřválec o objemu dva litry s přeplňováním (179 kW) nebo také přeplňovaný šestiválec o objemu 3,5 l (254 kW). Podle vyjádření Fordu se proti současné verzi modelu sníží spotřeba o 20 až 30 %.

:. Koncept Ford Explorer

Ale nebyl by to koncept, kdyby také nevypadal zajímavě. U tohoto typu vozu jsou celkem netradiční posuvné zadní dveře ovládané tlačítkem. Také je zajímavý systém nasedání do třetí řady sedadel (uspořádání interiéru je 2 + 2 + 2). Po zmáčknutí tlačítka se totiž sedadla v druhé řadě zasunou pod přední sedačky, aby měli cestující co nejlepší pohodlí při nastupování. (viz následující obrázek)

:. Šestimístný interiér vozu.

Interiér je samozřejmě nabitý elektronikou, v níž nechybí supervýkonný audio/video systém, třírozměrný kompas, satelitní navigace s topografickou mapou, pro každé sedadlo speciálně ovládanou klimatizaci a další vymoženosti.

Anketa

Ohodnoťte známkou koncept Ford Explorer.
1
66,2 %
2
10,9 %
3
6,7 %
4
4,4 %
5
11,8 %
Celkem hlasovalo 1070 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám