Hlavní obsah

Hyundai už začal v Nošovicích oživovat stroje

Právo, Anna Bortlíčková

Naprostá většina stavebních prací v areálu budoucí továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku finišuje. V převodovkárně jsou už na místě veškeré technologie, instalace zařízení v dalších halách začne v lednu. Novinářům to ve čtvrtek řekl mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) Petr Vaněk.

Článek

Do konce listopadu firma Hyundai v Nošovicích proinvestovala podle předběžných údajů přes 181 miliónů eur (4,7 mld. korun) do výstavby a bezmála 126 miliónů eur (3,3 mld. korun) již investovala do strojního vybavení.

„V převodovkárně nyní zařízení oživujeme. Vše směřuje k tomu, aby poloprovozní testy začaly co nejdříve a aby v březnu 2008 byla spuštěna výroba převodovek,“ uvedl s tím, že spuštění testovacího provozu zařízení v převodovkárně je otázkou nejbližších týdnů.

Instalace technologií v hale na výrobu převodovek začala už 1. října. HMMC podle Vaňka s výrobou převodovek velmi spěchá, protože na ně čeká sesterský závod Kia v Žilině, který bude na oplátku dodávat do nošovické automobilky motory. V Nošovicích se bude vyrábět pět typů převodovek - čtyři malé a jeden střední, přičemž hrubé odlitky převodovkových skříní bude nošovické továrně dodávat polský Nemak.

V dalších výrobních halách se nyní dokončují zbývající stavební práce, například podlahy, do lisovny se už navážejí jednotlivé části lisů, z nichž některé váží až 150 tun. „Od ledna budeme technologie instalovat ve všech halách,“ sdělil Vaněk. Jak dále řekl, vše běží podle harmonogramu tak, aby zkušební výroba aut mohla začít v září příštího roku a sériová výroba v březnu 2009. „Tyto termíny stále platí, ale děláme vše pro to, abychom jak zkušební tak sériovou výrobu mohli zahájit ještě dříve,“ dodal.

HMMC nyní zaměstnává 490 lidí, do konce příštího roku hodlá přijmout dalších 1500 zaměstnanců. V roce 2011 při plné výrobní kapacitě 300 tisíc vozů ročně bude mít automobilka přes 3500 zaměstnanců. Celková investice dosáhne 1,12 mld. eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám