Hlavní obsah

Mazda 5 bude od příštího roku trochu jiná

Novinky,

Na přelomu března a dubna bude v České republice k dostání facelift Mazdy 5. I když ani tolik o tu tvář nejde - ta hlavní změna se skrývá v technice a výbavě.

Foto: Mazda, Novinky

Facelift Mazdy 5

Článek

Mazda 5 patří ve své třídě k nenápadným vozům, které však mají své kvality. To potvrdil i náš test. Jenže léta běží a konkurence je veliká. Mazda se tak rozhodla na Bologna Motor Show představit inovovanou „pětku“, která bude lépe bojovat s protivníky.

Mazda 5 je pro zákazníky ideální z toho hlediska, že nabízí spoustu prostoru, velmi variabilní interiér a třeba i posuvné boční dveře na obou stranách. Ty se svojí šířkou 700 mm patří k největším ve třídě. Po faceliftu se však budou moci posouvat i elektricky, a to jak ovládáním z tlačítky z interiéru, tak i ovladačem na klíčích. Dveře se prý navíc zavřou za pouhých pět sekund, což je proti mnohým konkurentům pěkně krátká chvíle.

Benzínový dvoulitr

Novinkou je i benzínový dvoulitr 2.0 MZR. Možná si říkáte, že ten tam už přeci je, ale do nového roku byl kompletně přepracován. Nyní dostal do vínku elektronicky ovládanou škrtící klapku a sekvenční proměnné časování ventilů (S-VT). Tím se snížily otáčky, při níž je distribuován nejvyšší točivý moment. Motor má navíc asi o 4 % nižší spotřebu.

Nové jsou i dvě převodovky - šestistupňový manuál a pětistupňový automat.

Ticho pro zábavu

Automobil byl navíc o něco více odhlučněn. Najdeme zde třeba nový multi-rezonátor okolo přívodu vzduchu do motoru, jenž snižuje jeho hlučnost. V podšívce střechy přibyla i vrstva hlukové izolace Thinsulate.

Mazda 5 dostane do své výbavy také nový DVD navigační systém se sedmipalcovým dotykovým displejem. Ten navíc využívá i technologii bluetooth, lze připojit mp3 přehrávač nebo parkovací kameru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám