Hlavní obsah

BMW hledá partnera pro konstrukci motorů

Novinky,

Německý výrobce automobilů BMW má sice vynikající motory, ale nestačí na všechno sám. Proto opět hledá partnera, se kterým by začal spolupracovat na jejich vývoji.

Článek

Pro časopis Focus řekl předseda správní rady Norbert Reithofer, že pokud chce BMW uspět, bude muset najít strategického partnera pro výrobu motorů nebo jiných částí. Tato vysoce efektivní spolupráce je pro BMW nyní velmi důležitá. Aby také ne, když BMW začínají nebezpečně tikat finanční hodinky. Pro bavorskou značku je totiž velmi významný i vývoz do USA a v současné době, kdy má dolar nejhorší kurz v celé své historii, BMW tolik nevydělává. Znovu je tedy potřeba otevřít všechna vrátka, jestli se za nimi neskrývají finanční rezervy.

BMW už zkušenost s konstrukcí a výrobou motorů s partnerem má. Nyní používá u modelů Mini agregáty, jenž byly vyvíjeny společně s PSA. Také druhá strana nyní z této spolupráce velmi těží. Ovšem spolupráce na vývoji skončila, protože BMW se zdálo, že do projektu vložilo více než PSA.

Jenže nyní přichází na řadu hlavní rival Mercedes-Benz. Ten zase hledá partnera na výrobu podvozků a převodovek. A kdo ví, jestli by se nedal dohromady s BMW i v rámci vývoje motorů. Šéf Daimleru Dieter Zetsche se pro Auto Motor und Sport vyjádřil, že nyní Mercedes hodnotí vzájemnou spolupráci BMW - PSA a podle toho se uvidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám