Hlavní obsah

První Jaguar XF sjel z výrobní linky

Novinky,

Nová éra Jaguaru prý začíná již tento týden. Z výrobní linky v Castle Bromwich totiž sjel první Jaguar XF, automobil, který má být tím, jenž zachrání značku. Budoucí majitelé, kteří nyní licitují o cenu, si musí mnout ruce.

Článek

Jaguar se stal rázem z neperspektivní firmy něčím, co má hodně zajímavou finanční budoucnost. Současnost je sice stále ještě nelichotivá a z minulosti si nese balík dluhů, ale odborníci se shodují - XF je trefa do černého. A zatím to vypadá na celkem slušný úspěch.

Produkce na půl roku dopředu je již dnes vyprodána a automobil již získává první ocenění. Zahraniční motoristické časopisy už daly vozu titul "Nejhezčí design 2007" a "Nejhezčí interiér 2007". Na cestě jsou už patrně další, protože teprve nyní se budou moci motorističtí novináři pořádně s vozem svézt a uvidíme, co na něj řeknou.

:. Jaguar XF. (Foto: Jaguar. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Zatím je jasné, že výtky proti síle motorů nebudou. Automobil v budoucnu nabídne hned čtveřici agregátů. Nejslabší bude vznětový šestiválec o objemu 2,7 l s výkonem 154 kW, zájemci o silnější agregát si pak budou muset pořídit třílitrový šestiválec (179 kW). Dalším v řadě je vidlicový osmiválec o objemu 4,2 l , jehož výkon bude hned ve dvou verzích. Tradičně se bude jednat o atmosférickou verzi (224 kW) a s kompresorem (313 kW).

A právě nejsilnější varianta je pod kapotou prvního vozu, který je na fotografii. Automobil však nepůjde do prodeje. Má už totiž vyhrazené místo v muzeu Jaguar Daimler Heritage Trust collection.

Reklama

Související témata:

Související články

Další Jaguar S-Type se  bude jmenovat XF

Tento týden Jaguar oficiálně potvrdil, že druhá generace modelu S-Type přijde o své jméno. V budoucnu se už nebudou automobily honosit jednopísmennými názvy...

Jaguar XF: další divoká šelma

Jaguar po velmi pěkném kupé XK pokračuje s nabídkou vozů, které by měly zaujmout více zákazníků, než jen otylé šedesátníky se zlatými hodinkami, jak tomu bylo...

Výběr článků

Načítám