Hlavní obsah

Tři ekokoncepty Chrysleru

Novinky,

Koncern Chrysler připravil pro lednový detroitský autosalon tři koncepty, které méně zatěžují životní prostředí. Všechny totiž využívají k pohonu ekologické soustrojí. Každý z vozů však zaujme jinou cílovou skupinu lidí.

Článek

Zatím vám nenabídneme přímo fotografie vozů, ale jen jejich kresby. Automobilka navíc uvolnila k nákresům pouze pár technických detailů.

Chrysler ecoVoyager

Začneme s představením vozu, který jde v ekologii nejdál. Chrysler ecoVoyager má být ekologickou vzpomínkou na staré dobré časy silničních korábů, které polykaly v USA míle na místních highways. Jenže tentokrát se automobil o rozměrech 4856 x 1915 x 1600 mm nebude chlubit velkoobjemovým motorem, který na volnoběh dokázal vytvořit vír v nádrži. Jeho pohonnou jednotkou je totiž elektromotor, kterému dodávají energii Li-ion akumulátory nebo palivové vodíkové články. Dojezd vozu má být 480 km, což na americké vzdálenosti není zas tak moc.

Dodge ZEO Concept

Lidé se sportovním srdcem jistě zaplesají, že ani na ně Chrysler nezapomněl. Tentokrát v rámci značky Dodge. Ovšem ZEO Concept není žádným americkým supersportem. Spíš se řadí do konkurence vozu Tesla Roadster, protože se jedná o čistý elektromobil. I zde byly použity Li-ion akumulátory, které však nabídnou dojezd 400 km. Automobil má rozměry 4390 x 1743 x 1290 mm a je postaven na rozvoru náprav 2792 mm.

Jeep Renegade Concept

Dvoumístný terénní automobil renegade v sobě spojuje dvě ekologické technologie. Jednak to je vznětový motor se vstřikováním močoviny do výfuku, který známe pod názvem Bluetec, ale k němu se přidává i elektromotor. Na jedno nabití baterií dokáže automobil pouze s elektropohonem ujet 64 km/h. Pokud se však použije kombinovaný provoz obou motorů, pak dokáže vůz jet se spotřebou, která jen lehce překročí dva litry na 100 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám