Hlavní obsah

V USA si nejlépe drží cenu Volkswagen a Honda

Novinky,

Pokud jste někdy prodávali svůj automobil do autobazaru, jistě jste se divili, jak moc se propadla jeho cena proti nákupní za nový vůz. U některých značek je to horší, u jiných lepší. A právě tento ukazatel má nejlepší v USA Honda a Volkswagen.

Článek

Nejlepší hodnotu odprodeje ukázaly tyto automobilky ve studii, která je ve Spojených státech známá jako KBB (Kelley Blue Book). Volkswagen získal hodnocení nejlépe si hodnoty držící celkové značky, Honda zase vyhrála s různými modely ve čtyřech různých kategoriích.

Ve studii jsou zahrnuty vozy, které jsou staré pět let. Hodnotí se propad ceny proti nákupní ceně, další předpokládaný pohyb hodnoty vozu a další ekonomické ukazatele.

Dříve konečná cena nehrála roli

Studie zároveň ukázala, že občané USA už považují odprodej vozu za více významný faktor než v předchozích letech. Dříve se totiž na zbytkovou cenu hledělo jako na marginální problém, dnes se důležitost přesunula po příčkách až k několika hlavním prioritám.

Možná se ptáte, kam se poděla Toyota, která dlouhodobě okupuje žebříčky spolehlivosti a oblíbenosti na americkém trhu. Ta sice v hodnocení značek obsadila druhé místo, ale v jednotlivých kategoriích má problém s tím, že v USA má celkem úzké portfolio. To pak nedokáže pokrýt více úspěšných pozic a předskočit jej tak v součtu dokáže třeba i relativní nováček na trhu, značka Scion.

V EU statistiky jen částečné

Pokud se ptáte, jaké automobily si nejlépe drží cenu v České republice nebo v Evropě, pak se ptáte marně. Takové studie sice existují, ale pokrývají pouze slabou část aspektů potřebných k zhodnocení a také jen některé státy. Souhrná statistika v rámci Evropské unie bohužel ještě není vypracována.

Anketa

Jak moc je pro vás důležitá případná cena vozu při odprodeji, když si kupujete nový vůz?
Velmi důležitá
72,2 %
Důležitá
10,7 %
Tak napůl
4,3 %
Málo důležitá
2,4 %
Neohlížím se na ni
10,4 %
Celkem hlasovalo 1724 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám