Hlavní obsah

Ford žádné partnery nechce, Renault má smůlu

Novinky,

Pro Carlose Ghosna začíná být hledání strategického partnera hodně složitým rébusem. Zatím to totiž vypadá, že jeho konsorcium Renault-Nissan nikdo nechce. Nyní mu odřekl i Ford.

Článek

Když zkrachovalo jednání mezi GM a Renault-Nissanem, Ghosn měl stále dost optimismu k tomu, aby si nepřipouštěl neúspěch. Zdálo se mu, že jeho výdělečný podnik, který on tvrdou rukou vede, bude chtít každý. Jenže jak to tak vypadá, nechtějí ho ani jiní velcí hráči, a to už může tohoto dlouholetého absolutního vládce koncernu může hodně pálit.

Ve středu se totiž vyjádřil šéf Fordu Alan Mulally, že Ford žádného partnera nehledá a ani nepotřebuje. Ostatně toto vyjádření se dalo očekávat, když Ford je na tom finančně bídně a snaží se rozprodávat své jednotlivé značky, aby co nejvíce odlehčil nákladům. Dát se do nákladného podniku s dalším partnerem, který by chtěl od Fordu příspěvek do "společné kasy" byla asi dost nereálná myšlenka.

Posledním, na koho se tak může Ghosn obrátit je Chrysler. A tady s největší pravděpodobností narazí také. Chrysler totiž od Daimleru odkoupila společnost Cerberus Capital Management. Ta ale má velké problémy už sama se sebou.

Nesolventnost a extrémně nízký úvěrový rating řeší propouštěním a zrušením čtyř modelů, stále však je na tom finančně tragicky. Renault sám by si měl tak rozmyslet, zda do vyjednávání s tímto podnikem vstoupí.

Reklama

Související témata:

Související články

Renault chce za partnera Ford nebo Chrysler

Na jedné straně to vypadá, že velké fúze mezi automobilkami jsou už minulostí, na druhé se však stále mluví o dalších partnerstvích. Například nejvyšší...

Renault-Nissan stále hledá partnera v USA

Carlos Ghosn, šéf korporace Renault-Nissan, se stále nevzdal plánu na uzavření spolupráce s některou z amerických automobilek. Jeho snahy se však zatím...

Výběr článků

Načítám