Hlavní obsah

Honda zvýšila zisk o 60 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na svoji firmu by byl její zakladatel pan Soičiró Honda právem pyšný. Za poslední čtvrtletí totiž zvýšila zisk o celých 60 procent na 208,5 miliardy jenů (asi 35 miliard korun). Za touto téměř neuvěřitelnou ekonomickou zprávou stojí nikoliv tradičně silný prodej motocyklů, nýbrž především malé automobily, jejichž odbyt se zvedl téměř dvojnásobě.

Článek

Druhá největší japonská automobilka Honda Motor se však také úspěšně snaží redukovat náklady na výrobu, což se očividně daří. Zatím sice její výrobní základna čítá nejvíce japonské továrny, ale v budoucnu by se měla některá část pro výrobu automobilů posunout do levnějších krajin, jako je Indie, Čína nebo Malajsie.

Honda se nyní podobně jako ostatní japonské automobilky potýká s útlumem na domácím trhu. Všechny její továrny však běží na plný výkon, aby uspokojily silnou poptávku v zahraničí, zejména v Severní Americe a Evropě, píše agentura Reuters.

Tržby společnosti ve druhém finančním čtvrtletí končícím v září stouply o 13 procent na rekordních 2,97 biliónu jenů. Firma rovněž zvýšila odhad celoročního čistého zisku na 640 miliard jenů z původně předpokládaných 625 miliard.

Společnost, která dosud nikdy nevykázala ztrátu, hodlá čelit poklesu domácí poptávky pomocí nové verze malého automobilu Fit, jenž je jejím nejprodávanějším vozem v Japonsku. Nová verze modelu Fit vstoupí na japonský trh již v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám