Hlavní obsah

Americká firma prodává létající automobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Terrafugia si představuje budoucnost dopravy jednoduše. Pokud to půjde, pojede automobil po zemi. Když se dostane do dopravní zácpy nebo bude potřebovat urazit kus cesty rychleji, prostě vzlétne.

Článek

Výsledkem jejich představ je vůz Transition, který vlastně ani vozem nazvat nemůžeme. Má sice čtyři kola, kabinu pro cestující a spalovací motor, ale také má skládací křídla o celkové šířce 8,4 m a vzadu tlačnou vrtuli. Vůz je i s ocasními ploutvemi dlouhý 5,7 m, což je do města trochu moc, ale na dálnici to nevadí.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Jako pohonná jednotka slouží stokoňový čtyřtaktní motor Rotax, který dokáže vozidlu udělit maximální rychlost 130 km/h a letadlu pak 185 km/h. Dojezd na plnou nádrž by měl být 740 kilometrů, o doletu výrobce mlčí.

První zákazníci si již mohou tento multifunkční samohyb objednávat. Transition je totiž již kompletně hotový a vyzkoušený, nyní se čeká na dostatek zákazníků, kteří by drahý vývoj zaplatili. Cena 74 000 liber (asi 2 880 000 Kč) není malá a navíc za ni dostane zákazník jen dvoumístný vůz. Ale ve výbavě bude mít to, co žádný jiný automobil - GPS navigaci, autopilota, radar a hlavně volnost pohybu díky křídlům.

Reklama

Související témata:

Související články

Může auto létat?

O žádném stroji, který by byl na prodej jako letadlo i automobil, zatím nevíme. Sice existují některé modely, které se o něco podobného snažily, ale zatím...

Výběr článků

Načítám