Hlavní obsah

GM znovu jedničkou, Toyota prodala méně vozů

Koncern General Motors je opět jedničkou na světových trzích s novými automobily. Toyota totiž oznámila, že za poslední čtvrtletí prodala 2,34 miliónu vozů, GM jich má 2,36 miliónu.

Článek

Americký koncern vede také v prodejích za devět měsíců. GM zde zaznamenal výsledek 7,06 miliónu prodaných vozidel, Toyota má na svém kontě "jen" 7,05 miliónu nových automobilů.

Důvod je zřejmý - General Motors zaznamenal rekordní prodeje díky masivnímu nástupu na rychle se rozvíjející trhy. Na blízkém východě či v latinské Americe se prodalo o téměř dvacet procent automobilů více, než tomu bylo o rok dříve. Nejdůležitější trh v USA sice poklesl o 6,4 %, ale Evropa vzrostla o 8,1 a Asie o 14,5 procent.

S velkou pravděpodobností se ve stejném duchu uzavře i tento rok a GM opět bude kralovat. Jenže ne na dlouho. Toyota začne zanedlouho vyrábět své automobily v Indii, mluví se o gigantickém čínském podniku a s velkým napětím je očekáván příchod mikroauta.

To se však ještě asi o rok zpozdí. Pokud však bude pokračovat cenová krize v prodejích ropy, GM nemůže počítat s tím, že by před úspornými vozy Toyota udržel svou pozici na delší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám