Hlavní obsah

Mercedes vyhrál, v Kalifornii prodává Bluetec

Automobilka Mercedes-Benz si může oddechnout. Konečně se jí podařilo splnit kalifornské emisní normy u svého super ekologického turbodieselu a začala jej tedy prodávat na tamním trhu. Na pohled to sice vypadá málo, ale pro značku je to velké vítězství.

Článek

Mercedesu se všichni vysmívali. V USA se dokonce objevily i kreslené vtipy, kde krávy odtahovaly nepojízdný Bluetec pryč z Ameriky (narážka na vstřikování močoviny do výfukového systému vozu). Jenže Mercedes-Benz se zatvrdil a řekl, že do roka představí takový systém, který by byl schopný splnit i ty nejpřísnější normy.

Slib splnil. Nyní si mohou zákazníci v Kalifornii koupit nový Mercedes-Benz, který splňuje emisní limity na takové úrovni, že je možné jej provozovat i za špatných rozptylových podmínek.

Výhra pro německého výrobce je dokonce pětinásobná. Při testech totiž neprošel kalifornskými limity a ty se posléze rozšířily do dalších sedmi států. Osm států z padesáti je už docela slušný kus a ten si nyní Mercedes ukrojil.

Bluetec

Jedná se o systém pro snížení emisí u turbodieselových motorů. Ke klasickému systému zpětného systému EGR, katalyzátorů a odlučovačů sazí je přidáno vstřikování močoviny do výfukového systému. Močovina redukuje hodnotu oxidů dusíku ve spalinách.

Reklama

Související témata:

Související články

Bluetec má v USA problémy, neprošel testy

Jak se zdá, Mercedes-Benz to možná s heslem o "nejčistším dieselu na světe" trochu přehnal. Jeho technologie Bluetec, kterou chtěl dovážet do USA a prolomit...

Výběr článků

Načítám