Hlavní obsah

Volkswagen do tří let nabídne "litrové" auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba do jednoho litru paliva na 100 km je cíl, který hodlá splnit automobilka Volkswagen. Její šéf Martin Winterkorn totiž znovu spustil vývoj tohoto "litrového" vozu, který byl pozastaven jeho předchůdcem Berndem Pischetsriederem.

Článek

Spotřeba, která se vejde do limitu 1 l na 100 km by měla být zajištěna maloobjemovým motorem 300 ccm, který bude spalovat naftu. Jeho výkon 8 kW není nic moc, ale bude prý stačit na maximální rychlost 120 km/h. To umožní velmi lehká karoserie z uhlíkového kompozitu, jež bude posazena na extrémně lehkém rámu, pravděpodobně z hliníkových profilů. Samozřejmě, že budou použity speciální pneumatiky s nízkým valivým odporem, které dodá jeden z gigantů současného gumárenského průmyslu - pravděpodobně Michelin.

:. Koncept Volkswagen 1Litre Car (Foto: Volkswagen. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Nový vůz, který naváže na koncept, jenž byl dokonce funkčním prototypem a na zkušební trati dokázal spotřebovat pouze 0,89 l nafty na 100 km. Technicky je tedy na voze již mnoho uděláno, nyní se musí věci dát do pohybu tak, aby výroba tohoto vozu nebyla příliš nákladná.

:. Koncept Volkswagen 1Litre Car (Foto: Volkswagen. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Volkswagen ví, že vůz bude stát asi hodně, ale doba si žádá své a lidé už hledí na ekologii, i když je bude stát o něco víc. Dalším argumentem je snížení emisí CO2, které prosadila Evropská komise. Automobilky se tak musí hodně snažit, aby schválených 130 g/km dosáhly. Volkswagen s litrovou spotřebou by tak srazil průměrné emise značky hodně dolů, což by se mu jistě hodilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám