Hlavní obsah

Brzdový asistent povinně od roku 2009

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise se snaží tlačit na výrobce automobilů v oblasti bezpečnosti stále více. V současné době je v Evropském parlamentu předložen návrh na zavedení povinné instalace brzdového asistentu do nových automobilů od roku 2009.

Článek

Návrh zatím není směrodatný, protože se o něm pouze jedná. Podle vyjádření komise je však velmi pravděpodobné, že bude schválen. Nasazení brzdového asistentu automobilky sice bude něco stát, ale "není to příliš drahé".

Co je brzdový asistent
Systém brzdového asistentu je schopný rozpoznat, kdy automobil nouzově brzdí. Pak následuje automatické natlakování brzdového okruhu maximálním tlakem a čelisti brzd se zcela sevřou.

Brusel ale kvůli tomuto zákonu bude patrně čelit kritice ze stran výrobců automobilů, kteří se dnes snaží co nejvíce zlevnit vozidla. Velká konkurence ze strany korejského, tureckého, indického a hlavně čínského autoprůmyslu je nutí při současných technických specifikacích uspořit každé euro.

Zavedením brzdového asistentu, nebo již dříve probíraného tlačítka nouzového volání by se automobil opět o něco prodražil. Největší potíže by s nasazením těchto systémů měli výrobci levných vozů, jako je i česká Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Brusel stále neví, jak snížit emise u aut

Evropská komise stále hledá způsob, jak automobilky donutit, aby u nových vozů snížily objem vypouštěných emisí. Brusel slíbil, že ve středu zveřejní plán...

Výběr článků

Načítám