Hlavní obsah

Akcionáři DaimlerChrysler schválili změnu názvu na Daimler

BERLÍN

Zhruba devět let od nepovedené fúze automobilek Daimler-Benz a Chrysler se německý podnik vrací k názvu Daimler. Rozhodla o tom dnes mimořádná valná hromada firmy. Se změnou se všeobecně počítalo, i když potomci zakladatele firmy se snažili prosadit název Benz. Němci tak definitivně zpřetrhali vazby na nepovedenou fúzi s americkým Chryslerem z roku 1998.

Článek

Hlasování bylo naprosto bez komplikací a změna názvu firmy je platná okamžitě. Podle agentury AP se pro změnu názvu na Daimler AG vyslovilo 98,8 procenta z téměř 5000 akcionářů. Název Daimler prosazoval hlavně generální ředitel Dieter Zetsche. Praprapraneteř zakladatele podniku Carla Benze si ale přála, aby automobilka znovu používala název Benz.

Zetsche řekl, že firma se nemůže vrátit k původnímu názvu Daimler-Benz, který používala od roku 1926. Od té doby se prý značně rozšířila, přidala nové modely, koupila nové provozy a celkově se změnila "Název Daimler okamžitě řekne, že jsme úplně jiný podnik, než jsme byli dříve," řekl před hlasováním Zetsche.

Podnik se však zcela nezřekl názvu Benz. Divize osobních automobilů se totiž přejmenovala na Mercedes-Benz Cars. "Použitý název Benz není jen vzpomínka na prominenty, ale je typický a zdaleka viditelný," řekl Zetsche při hlasování o novém názvu. Jeho ideou totiž bylo, aby každý, kdo vysloví jméno Mercedes-Benz nemyslel pouze a jedině vozy jedné značky, ale všechny automobily sdružující se pod křídly Daimleru.

Daimler se v roce 1998 spojil s automobilkou Chrysler, fúze za zhruba 36 miliard dolarů se ale pro Němce stala noční můrou. Management navzdory značnému úsilí nedokázal sladit odlišně fungující podniky, problémy údajně byly i v kulturní oblasti a dalších aspektech. Letos automobilka přiznala, že fúzi ruší a divizi Chrysler prodá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám