Hlavní obsah

Používání stoprocentního ethanolu prý zvýší účinnost motorů

Australská firma Orbital je velmi známá mezi automobilovými konstruktéry. Není velká, ale její výsledky jsou velmi zajímavé, takže její patenty kupují velké koncerny a používají je. Nyní přichází Orbital s výzvou: používejte čistý biolíh, zvýší se účinnost.

Článek

Podle výzkumu orbitalu je účinnost motoru závislá na oktanovém čísle paliva. To není nijak nová věc, tu se učí i automechanici na učilišti, ale Orbital tuto myšlenku rozšířil dál a zkoumal vlastnosti biopaliva E100.

Zjistil, že tento čistý biolíh (bez příměsi klasického ropného paliva) má menší sklony k rozkmitání paliva (tedy klepání) při spalování, než klasický benzín. Může se tak více zvyšovat kompresní poměr motoru a také vstřikovací tlak médií. Navíc se ušetří v dopravní účinnosti, protože ethanol má menší hustotu než benzín, což vede k menším ztrátám.

Dvoutakt a plynové vstřikování

Orbital na tyto výsledky přišel vlastně sekundárním, zkoumáním jiného problému. V současné chvíli totiž testuje nový druh vstřikování, kde se ve vstřikovači směšuje vzduch s palivem a do válce vstupuje již rozptýlená směs.

Díky tomu je palivo lépe rozprášeno a radikálně se zkracují předplamenné reakce. Delší čas na shoření paliva, mnohem lepší difuze paliva a spalin v plameni a další faktory ovlivňující proces hoření pak mají za následek výrazně nižší emise.

Tento systém se nyní zkouší jak v čtyřtaktních, tak i dvoutaktních motorech, které jsou  podle odborníků budoucností automobilů. Například Ricardo vyvinul systém na plynulou změnu z čtyřtaktního na dvoutaktního motoru a zpět, nebo je již připravený systém zážehovo-vznětového motoru, který je nyní použitý v konceptu Mercedes-Benz F700 pod označením DiesOtto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám