Hlavní obsah

Ford pozastavil výrobu Super Duty pickupů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Ford je opět v krizi. V USA se totiž neprodávají její vozy Pickup, což je velký problém. Jinak jsou tyto druhy automobilů tahounem finančních příjmů koncernu. Za poslední měsíc však jejich prodeje poklesly o 20,8 %.

Článek

Na dva týdny se tedy odmlčí výrobní linky, kde se vyrábí Super Duty pickupy, tedy ty nejtěžší verze, které směle mohou konkurovat už i nákladním vozům. Však se také mnohé verze používají jako tahače lehčích návěsů.

Ford tímto krokem chce omezit náklady na výrobu a snížit stav skladových zásob.

Za snížením prodejů je jednak kolísající cena ropy a tedy i paliv, což v USA ještě nedávno prakticky neznali, druhým faktorem jsou stále se zpřísňující emisní normy v mnoha státech. Už osm z nich má stejně přísné limity, jako smogem udušená Kalifornie.

Již jednou musel Ford zastavit výrobu svých pickupů, když dramaticky poklesl zájem. Výroba však byla za měsíc zcela obnovena a podle analytiků kopírovala poptávka po těchto vozidlech přesně cenu ropy jen s několikadenním zpožděním.

Ford ale má problémy i s dalšími modelovými řadami a celkové jeho prodeje za poslední měsíc klesly v USA o neuvěřitelných 21 %. Je však zajímavé, že tak rapidní pokles má z celého koncernu pouze Ford. Volvo a Mercury snížily prodeje o 9,6 %, ostatní značky prodaly za měsíc více vozů (např. Lincoln + 38 %).

Reklama

Související témata:

Související články

Ztráty amerického Fordu rostou

Automobilka Ford utrpěla v prvních třech měsících letošního roku ztráty ve výši 1,19 miliardy dolaru, přitom ještě loni v témže období vydělala 1,2 miliardy....

Výběr článků

Načítám