Hlavní obsah

Studie: Mobily jsou při řízení horší než alkohol

Právo, mcm

Telefonovat během jízdy je nebezpečnější než řídit pod vlivem alkoholu. Tvrdí to studie, o které informují britská média. U řidičů, kteří telefonují, je čtyřikrát vyšší riziko havárie. A vůbec nezáleží na tom, zda mají mobil v ruce nebo jen pokřikují na přístroj, upevněný k palubní desce.

Článek

Telefonování totiž zpomaluje jejich reakce na nečekané události v okolí. Telefonující řidiči reagují dvakrát pomaleji než střízliví a jsou dokonce o třetinu pomalejší než ti, kdo před jízdou vypili malou dávku alkoholu.

V Británii je zakázáno telefonovat za jízdy s mobilem v ruce. Ač je za porušení zákazu pokuta šedesát liber (asi 2400 korun) a ztráta tří bodů, volají tímto způsobem dál dvě třetiny řidičů.

Podobný zákaz neexistuje pro mobily připevněné k palubní desce. Pokud však policie dojde k závěru, že "hands-free" hovor přispěl k nehodě, jde o přitěžující okolnost.

Mobil ohrožuje také chodce

Telefon není hrozbou jen pro řidiče - výzkum ukázal, že i pro chodce je riskantní telefonovat na ulici. Polovina z nich má pak totiž sklon přecházet cestu těsně před jedoucím autem. Z chodců, kteří netelefonují, to přitom dělá jen čtvrtina.

V Česku je telefonování bez hands-free zakázáno a trestá se třemi body a pokutou až 2500 korun. Polanci ODS David Šeich a Eva Dundáčková navrhují, aby byl bodový trest zrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám