Hlavní obsah

V USA budou mít všechna auta boční airbagy

Každý americký zákazník, který si po roce 2013 koupí nový vůz, bude mít jistotu, že v něm má i boční airbagy. Legislativně to totiž schválil Národní úřad pro bezpečnost dopravy (National Highway Traffic Safety Administration).

Článek

Úřad NHTSA představil výrobcům plán postupného nasazování bočních airbagů do automobilů. Norma ukládá, že v roce 2010 bude muset být 10 % všech nových automobilů osázeno bočními airbagy, v roce 2011 už 50 % a 75 % ten rok následující.

Zároveň NHTSA oznámila, že všem automobilovým výrobcům doporučila, aby vyvinuli nové airbagy, které by nejen ochránily tělo, ale i hlavu řidiče. Vozy některých automobilek jsou již nyní vybavovány záclonkovými airbagy, jež slouží i jako boční. Inovace však podle úřadu musí jít stále kupředu a je třeba se zaměřit na další aspekty nehod, jako je třeba převrácení vozu apod.

V USA se jen v roce 2005 zabilo při automobilových nehodách 9200 osob poté, co jejich vůz narazil bokem do překážky. Mnoho z nich by mohl zachránit právě boční airbag. Percentuelně se boční náraz podílí na nehodách asi 29 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám