Hlavní obsah

Apple a Volkswagen přemýšlí o společném automobilu

Novinky, ČTK, MacDailyNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle německého listu The Financial Times Deutschland, časopisu Capital a serveru MacDailyNews se údajně plánuje výroba vozu ve spolupráci Apple a Volkswagen. Výrobce počítačů Apple prý už s představiteli koncernu VW jednal, ale nic bližšího se zatím dohodnuto nebylo.

Článek

Apple, který si jméno udělal na počítačích (iMac), ale světový věhlas mu přinesly především jeho přenosné přehrávače iPod, by patrně chtěl dostat své jméno i na další výrobky. Jenže to tak jednoduše nepůjde. Volkswagen sice plánuje velkovýrobu malých automobilů, ale především se mu jedná o cenu, což by asi v případě elektronikou nabitého vozu (jak jinak u firmy Apple) asi nešlo.

Šéf koncernu VW Martin Winterkorn a šéf Apple Steve Jobs se před několika dny setkali v Kalifornii. Další rozhovory mají podle mluvčího německé automobilky následovat. Obsah jednání je tajný. Existuje "celá řada nápadů", ale zatím žádné konkrétní plány, uvedl Winterkorn.

Kompaktní vozidlo vybavené produkty od Apple by podle expertů oslovovalo zejména mladou generaci. Na druhé straně panuje ohledně "iCaru" určitá skepse. Jakékoli předčasné zveřejnění vývojových plánů firmy Apple neodpovídá její komunikační strategii. Kalifornský koncern je pověstný tím, že nikdy nekomentuje spekulace o svých budoucích produktech a také upustí od potenciálního kooperačního partnera, který by toto železné pravidlo porušil.

Krátce před zářijovým autosalonem ve Frankfurtu nad Mohanem koncern VW oznámil, že i tak chystá cenově příznivý a dosud neobvyklý malý vůz, který by stál od 6000 eur (170 000 korun). Šéf podniku Winterkorn v časopisu Auto Motor Sport uvedl, že firma chce městské vozítko na autosalonu představit. "Plánuje se elegantní verze pro západní Evropu a základní pro rozvíjející se země," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám