Hlavní obsah

Fiat bude s Číňany vyrábět vozy Fiat a Alfa Romeo

– PEKING

Italská automobilka Fiat Group Automobiles bude ve společném podniku s největším čínským automobilovým výrobcem Chery Automobile produkovat vozy značky Fiat a Alfa Romeo pro čínský trh. Fiat to oznámil ve středu, tedy den poté, co zveřejnil dohodu o nákupu motorů od Chery.

Článek

Pro Fiat znamenají obě poslední oznámení změnu čínské strategie. Šéf Fiatu Sergio Marchionne nedávno řekl, že dosavadní hlavní čínský partner Nanjing Automobile nespojil slíbené investice.

Fiat a Chery spolu plánují od roku 2009 vyrábět 175 000 vozů Fiat a Alfa Romeo ročně. V pondělí firmy sdělily, že Chery bude dodávat Fiatu 100 000 motorů ročně.

"Uvedení Alfy Romeo do Číny představuje historický krok, kdy se na nejrychleji rostoucí automobilový trh světa dostává jedna z nejatraktivnějších značek evropského automobilového průmyslu," uvedl Marchionne. Fiat chce se značkou Alfa Romeo expandovat po celém světě, dodal Marchionne.

Světové automobilky hledí na Čínu jako na lukrativní a prudce rostoucí trh i jako na levnou výrobní základnu. Celá průmyslová skupina Fiat má v Číně šest společných podniků a devět plně vlastněných závodů. V nich vyrábí osobní automobily, užitkové vozy, zemědělské a stavební stroje nebo automobilové součástky.

Čína loni předstihla Japonsko a stala se po USA druhým největším trhem automobilů na světě. Čínskému trhu dominují světové automobilky jako GM a Volkswagen, malí místní výrobci však intenzivně expandují. Chery loni prodala asi 310 000 osobních vozů, z toho v zahraničí 40 000; letos chce prodat 390 000 aut, z toho 70 000 na export.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám