Hlavní obsah

Dvě přední čínské automobilky spolupracují na vývoji aut

Dvě přední čínské automobilky budou společně vyvíjet nová auta. Společnost Nanjing Automobile Corp. oznámila, že se dohodla se Shanghai Automotive Industries Corp. (SAIC) na spolupráci v oblasti návrhářství, výroby a prodeje aut. Dohoda je součástí snah čínské vlády vytvořit silné domácí výrobce aut, kteří budou schopni konkurovat zahraničním firmám.

Článek

Obě firmy ovládá stát. Čínská vláda podporuje podobná spojení v roztříštěném automobilovém průmyslu a doufá, že domácím výrobcům se tak podaří vytvořit konkurenceschopné modely.

Čína je druhým největším automobilovým trhem na světě a patří i k nejrychleji rostoucím. Prodeji však dominují zahraniční automobilky v čele s General Motors a Volkswagenem. Země má kolem 150 výrobců aut, většinou však malých a finančně slabých.

Prodej nových osobních aut v Číně loni stoupl o 37 procent na 3,8 miliónu. Celkových prodej aut, tedy včetně nákladních vozů a autobusů, vzrostl o 25,1 procenta na 7,2 miliónu.

Nanjing Auto je nejstarší automobilkou v Číně. Jejím partnerem v zemi je italský Fiat. Společnost také koupila britskou firmu MG Rover Group a loni začala vyrábět sportovní vůz MG. SAIC je místním partnerem GM a Volkswagenu. Mimo jiné také vyrábí vlastní značku Roewe, která vychází z modelů Rover 25 a 75.

Největší čínskou automobilkou je Chery Automobile. Na celkovém prodeji v Číně se loni podílela 8,3 procenta. Většina čínských výrobců má podle výzkumné agentury J.D. Power & Associates na domácím trhu podíl menší než jedno procento, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám