Hlavní obsah

Stáj koní pod rudou kapotou Ferrari

Víte, co znamená italské slovo Scuderia? Ti, kteří se zajímají o Formuli 1 jistě ano. Z italštiny přeloženo je to "stáj". A Scuderia Ferrari je asi nejznámější stáj černých vzpínajících se koní na světě. A aby bylo jasné, co je Ferrari, tak značka nabídne nový vůz, který se bude jmenovat Ferrari F430 Scuderia.

Článek

Automobil bude nástupcem odlehčeného sportovního vozu F360 Challenge Stradale, který už má své roky odsloužené. Hlavní přednosti jsou ovšem stejné. Odlehčená karoserie bez příkras, ale s pořádnými aerodynamickými prvky, interiér bez komfortu a technika naladěná na ten nejvyšší výkon.

Auto zeštíhlelo o plných 100 kg, a to díky instalaci panelů kapoty z uhlíkového kompozitu či díky novým oknům z plastu. Samozřejmě, že uvnitř přišel vůz o všechny vycpávky, velké polstrování a pohodlná sedadla, která nahradily závodní skořepiny.

Vnější design byl uzpůsoben co nejlepšímu aerodynamickému obtékání a zátěži obou náprav. Například vzadu byl nainstalován ohromný difuzor, který urychluje a tím odsává zpod vozu velké množství vzduchu.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

To hlavní ale hledejme pod vnější slupkou. Motor je klasik - vidlicový osmiválec o objemu 4,3 l. Ovšem výkon se posunul z 360 na 375 kW při zachovaných otáčkách 8500 ot./min.

Sportovnímu určení odpovídá i nová speciální převodovka, která dokázala zkrátit dobu řazení ze 150 na 60 milisekund! To se děje díky nové hydraulice a elektronice, které nabízejí několik módů. Pokud řidič nepotřebuje mít závodní časy a jen tak si zahřívá motor, může si dát pomalejší a výrazně komfortnější mód. Překousnutí jazyku si může nechat až na závod.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Automobil má také upravený podvozek. Všechna kola jsou posazena na tvrdším odpružení, ale především spolupracují s kontrolou trakce. Ta je ovšem závislá na novém chytrém diferenciálu E-Diff a trakčním stabilizátoru F1-Trac.

Vůz si budete moci poprvé prohlédnout na podzimním frankfurtském autosalounu, kde jej odhalí sám velmistr Michael Schumacher.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamann Ferrari F430 Black Miracle

Tuning automobilů vyzkoušel snad už úplně všechno, co lze s motorovými vozidly udělat. Hamann však nehodlá zkoušet žádné extra novinky, i když taková matná...

Ferrari už hledí na ekologii

Jestli jste fanoušci Ferrari a titulek vás vyděsil, pak vám musíme uklidnit. Nejde o to, že by v Maranellu plánovali hybridní motory, ekologické diesely...

Výběr článků

Načítám