Hlavní obsah

S nejrychlejšími vozy Audi na Hockenheimringu

Novinky, Jan Čech

Poštěstilo se nám zažít něco výjimečného. Na okruhu Hockenhaimring, kde se jezdí i Formule 1, jsme otestovali nejsilnější modely Audi. A abychom využili jejich kompletní potenciál, učili nás opravdoví mistři volantu.

Článek

Závodní okruh v Hockenheimu je technický i extrémně rychlý. Chyby stejně jako technické nedokonalosti se zde neodpouštějí. Audi to ví, takže připravila speciální jízdy Audi Sportscar Experience, kde pod vedením bývalých závodních jezdců (jmenujme například Josefa Vence nebo rakouského mistra v rallye Seppa Haidera) vyždímala z řidičů i z vozů téměř vše.

Kola kvílí, brzdy září

Na okruhu jsme měli možnost vyzkoušet trojici vozů, které dnes patří na naprostý vrchol německé značky. Usedli jsme tedy do Audi R8, S8 a S5. Nejdříve nás jednotliví instruktoři seznamovali s částmi tratě a s vozidly - jejich chováním, jízdními vlastnostmi, brzdami, řízením a motory. S Audi S8 jsme vyzkoušeli, co znamená mít na vozidle nasazené keramické brzdy při opakovaném panickém brzdění spojeném s vyhýbacím manévrem.

Představení všech vozů
Audi S5
Audi S8
Audi R8

Téměř vždy se jezdilo za tzv. pacecarem, ve kterém seděl jeden z profesionálů a přes vysílačku kontroloval čtyři vozy jedoucí za ním. "Když jste moc rychle utáhl volant, kola ztratila kontakt a auto se začalo sunout ze zatáčky. Když se to stane, musíte nejdříve trochu povolit a pak teprve utáhnout víc, jinak kola nezaberou." Takové rady neustále chrčely ve vysílačkách. Donekonečna opakované věty stále zní v hlavě: "Naplno, naplno, na pětadvacítce prudká brzda, trojka, točit, v půlce plnej - pozdě - výjezd vlevo. Znova!" Pak následovaly ostré jízdy na okruhu.

:. Nejdřív byl nácvik co nejlepšího projetí částí trati a poznání vozů.  Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti. Foto: NOVINKY/Jan Čech.

Ačkoli to byla super zkušenost a neuvěřitelná zábava, při níž jsme ze žláz vymačkali spousty adrenalinu, to hlavní bylo, že jsme mohli poznat na dřeň oholené vlastnosti tří špičkových vozů.

Audi S5

Začneme u nejžhavější novinky, která se v ČR prodává nejkratší dobu. Audi S5 je sportovní varianta modelu A5, tedy velkého kupé. Pod kapotou mu hraje vidlicový osmiválec o objemu 4,2 l s výkonem 260 kW a točivým momentem 440 N.m. Samozřejmostí je pohon všech kol quattro.

Vůz nás překvapil především svým motorem. Jeho zátah byl plynulý i od nízkých otáček a i když maximální točivý moment je ve 4400 ot./min, krásně se sbíral už lehce nad dvěma tisíci. Zvuk motoru je příjemný a v civilním provozu nepoznáte, že máte něco sportovnějšího pod kapotou. Stačí ale vytočit na 5000 ot./min a velmi příjemné bručivé burácení z výfuku dá vědět, že S v názvu znamená sport.

:. Na fotografii vpravo je vidět, že Audi S5 má podvozek více měkký. V zatáčce přiklekne na vnější kola a ta vnitřní se už téměř odlepují od země. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti. Foto: NOVINKY/Jan Čech.

Na okruhu jsme si všimli také jízdních vlastností vozu. U audi je známé, že její agregáty umístěné před přední nápravou právě nelahodí jízdním vlastnostem vozu. Jenže A5 posunula motor až za přední nápravu, takže vůz má mnohem víc jistější řízení a nesune se tak rychle v nedotáčivém smyku ven ze zatáčky. Má ale jednu nevýhodu. Podvozek je měkčí a pokud se pneumatika dostane na hranici adheze, automobil nejde tak snadno "přečíst rukama" jako třeba nedotáčivou A6. Tady je třeba očekávat i možnost utrhnutí "zadku" a tedy i náhlou korekci v opačném směru.

Audi S8

Tento monstrózní sedan má v sobě vidlicový desetiválec s přímým vstřikem benzinu FSI, odvozený z motoru pohánějícího supersportovní Lamborghini Gallardo. Agregát podává z objemu 5204 ccm výkon 331 kW při 7000 ot./min točivý moment s velmi plochým průběhem vrcholí na 3500 ot./min hodnotou 540 N.m a dosahuje 90 % maxima již při 2300 ot./min.

S automatickou převodovkou Tiptronic má občas problémy s řazením směrem nahoru. V zatáčce, kde je třeba rychle akcelerovat také chvíli "rozdýchává" kickdown a ujeté tři metry jsou ve výsledném času dost znát. Na automobilu je ale nejpatrnější jeho váha. I když má vůz celohliníkovou karoserii, rozkomíhaná šikana dává podvozku co proto a ten musí vytáhnout všechny svoje trumfy. I když těch je dost.

:.Keramické brzdy si na S8 poradily i s extrémní váhou vozu. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti. Foto: NOVINKY/Jan Čech

Na voze však zaujaly brzdy. Byly zde namontovány speciální keramické kotouče, které nemají sice extra větší brzdný výkon, ale dokáží fungovat i pod extrémním zatížením a nemají sklony k vadnutí. Na voze byla cítit stálá kontrola všech kol a i když jsme už odjeli několik kol a brzdy dostaly extrémní "záhul", nezvlnily se, jako tomu bylo u několika vozů S5 s klasickými ocelovými kotouči.

Audi R8

To nejlepší na konec. Audi R8 jsme podle fotografií a technických specifikací moc rádi neměli. Udělat sportovní vůz takového tvaru a dát do něj opět pouze osmiválec 4,2 l, podvozek standardního sériového střihu. To ne.

:. Audi R8 v zatáčkách sedí velmi dobře. Na superporty sice nemá, ale na "sériový" podvozek to je velmi dobré. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti. Foto: NOVINKY/Jan Čech.

Jenže Hockenheimring roztrhal naše předsudky na cáry. R8 splnilo přesně to, co o něm říkal výrobce. Tohle auto nemá konkurovat Lamborghini, ale má to být sporťák pro každodenní použití. Motor a podvozek vozu působí neuvěřitelně civilně. Přirovnali bychom ho k jízdě s Audi S4. Tvrdší podvozek nevytřese duši z těla a motor si sice sem tam zarachotí, ale nic vážného pro uši sousedů to není.

Pak přijde ždímání všech vlastností do poslední kapky a tam se R8 ukáže. Stačí nechat motor vytáčet až k omezovači a tam přijde ten největší adrenalin. Točivý moment je sice k dispozici až v poněkud vyšších otáčkách, ale vytočit agregát nedá práci. Maximální výkon 309 kW dokáže s vozem prorazit třísetkilometrovou hranici rychlosti.

Podvozek drží skvěle. Může za to velmi nízké těžiště i hmotnost vozu. R8 sedí jako přibité, i když na skutečné supersporty má ještě slušnou rezervu. Vyzkoušeli jsme obě varianty převodovky - S-Tronic má výhodu v rychlejším řazení nahoru, dolů se však občas převodům nechtělo (zvlášť trojce). Manuál chtěl víc soustředění, aby se člověk trefil do správné "přihrádky", ale dělal člověku mnohem větší radost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám