Hlavní obsah

Představujeme čínské automobilky: FAW

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém díle jsme představili automobilku Haima, která je vlastně Mazdou na čínském trhu. Vozy však pro Mazdu vyrábí velkopodnik FAW. Pojďme se podívat na tento mamutí koncern zblízka, ale pouze v rámci osobních vozidel.

Článek

Koncern First Automobile Works Corp. (FAW) byla založena v roce 1956 pod záštitou čínské vlády a Sovětského svazu. Hlavní sídlo bylo určeno město Changchun. Dnes má FAW dvacet různých divizí, které vyrábějí náhradní díly, motory, vlastní vozy, ale i produkuje automobily pro zahraniční partnery (Mazda, Volkswagen, Toyota...).

Pokud bychom se ale podívali do výrobních kapacit vyloženě čínských vozů, tak i zde najdeme několik různých značek. Najdeme zde jména jako Xiali, Hongqi, Jiaxing či Besturn. Popravdě řečeno, snad ani Číňané nevědí, zda to jsou vlastní značky, nebo jen jednotlivé modely.

Automobily totiž jsou nabízeny i na dalších trzích, jako je Indie, kde jsou prodávány pod zcela jinou značkou. A pokud bychom se podívali například na Jiaxing, tak bychom zjistili, že tento vůz není ničím jiným než okopírovaným starým Daihatsu, o kterém se před dvěma lety mluvilo jako o prvním čínském vozidle v Evropě.

:. Jiaxing CA7100F (Foto: FAW)

Asi nejvíc však dělá radost jméno Hongqi. Jedná se o luxusní sedany, které značka dodává i čínské vládě (Hongqi Limousine - až 6,8 m dlouhá limuzína s vidlicovým osmiválcem). Především Hongqi HQ3 je automobilem, který byl kompletně navržený a vyrobený v Číně. Vůz o délce 4965 mm má v nabídce buď šestiválec s výkonem 170 kW nebo osmiválec s 206 kW.

Zcela novým vozem je Besturn. Sedan o rozměrech 4705 x 1782 x 1465 mm nabízí čtyřválcové motory o objemech 2,0 a 2,2 l.

Za zmínku stojí ještě jméno Xiali. jedná se o nejlépe prodávané vozy. Jsou to jednoduché hatchbacky a sedany založené na bázi okopírovaných automobilů (schválně co za automobil poznáte na fotografii). Zde je nabídka nejbohatší. Zahrnuje i moderní a vlastní vůz C1.

Reklama

Související témata:

Související články

Představujeme čínské automobilky: Haima

Možná to nevíte, ale Mazda vyrábí své automobily v Číně. Samozřejmě že ne všechny, ale pouze ty určené pro tamní trh. Jenže zde se jmenují Haima. Je to první...

Výběr článků

Načítám