Hlavní obsah

Představujeme čínské automobilky: Haima

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná to nevíte, ale Mazda vyrábí své automobily v Číně. Samozřejmě že ne všechny, ale pouze ty určené pro tamní trh. Jenže zde se jmenují Haima. Je to první ze série představení čínských automobilek, o kterých se v budoucnu jistě bude mluvit více i na našich trzích.

Článek

Haima patří do ohromného koncernu FAW. Ten vyrábí pro několik zahraničních firem vozy pro čínský trh (např. Volkswagen či Toyota). First Automobile Works (tedy FAW) a Mazda spolupracují už od roku 1990. Jedná se tedy o jeden z nejstarších spolupracujících automobilových podniků z Číny a Japonska.

Haima ve spolupráci s Mazdou již vyrobila sedmnáct různých řad. Všechny byly speciálně vytvořeny pro čínský trh, ovšem s nezaměnitelným vzhledem Mazdy a několika jejími díly. V současné době vyrábí 150 000 automobilů ročně, což je jistě velmi úctyhodné číslo. V budoucnu se bude spolupráce pravděpodobně rozvíjet.

Dnes nabízí čtyři řady vozidel - Haima 3 (na obrázcích), což je vlastně Mazda 3, Family 2 (Mazda 323 sedan), Family (Mazda 323 sedan starší generace) a Premacy. Dále se značka zabývá výrobou motorů.

Pokud tedy mluvíme o značce Haima a Mazda, je třeba se zamyslet nad tím, zda v rámci snižování výrobních nákladů jednou nedostaneme Mazdu 3 s visačkou "Made in China". Zatím žádné takové náznaky nebyly, ale vzhledem k vysokým nákladům japonských továren to v budoucnu nebude nereálné. Vzpomeňte si pak na nás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám