Hlavní obsah

Další elektromobil od ZAP má být mnohem levnější

Novinky,

Značku ZAP asi zná jen málokdo. Není to žádná extra velká firma, ale připravuje pro celosvětové trhy elektromobil, na kterém spolupracuje s firmou Lotus. Nyní se vynořují zprávy, že ZAP-X je příliš drahý a v budoucnu by měla značka vyrábět menší a mnohem levnější vůz.

Článek

Elektromobil ZAP-X je prý příliš drahý. Podle šéfa značky ZAP Steva Schneidera se tak hledá cesta, jak dostat technologie z dnes vvyvíjeného vozu do toho budoucího. Automobil by měl využívat jak nízké hmotnosti hliníkové karoserie, tak i technických fines společnosti ZAP. Výsledkem by měl být vůz za přibližně 30 000 dolarů (asi 620 000 Kč), který má maximální rychlost 160 km/h s dojezdem asi 160 km na jedno nabití. Je to možná málo, ale zásadní výhodou už ZAP-X je extrémně rychlá doba nabití akumulátorů. Za deset minut by měly být plné a vůz bude připraven k další jízdě.

Nejen ZAP-X válcuje cestu

ZAP na ženevském autosalonu společně s firmou Lotus představil ZAP-X, který ovšem je poněkud z dražšího kraje. Jedná se totiž o velký vůz pro pět osob s maximální výbavou. Navíc je vůz vybaven extrémně silnými elektromotory. Výkon na kolech je totiž celkem 644 koní (474 kW), takže vůz zvládne maximální rychlost 250 km/h a zrychlí na stokilometrovou rychlost s pevným startem za pouhé čtyři sekundy. [celá zpráva] Cena vozu zatím není přesně známá, ale odhaduje se na 60 000 dolarů (asi 1 300 000 Kč).

Ovšem Zap dělá mnohem víc elektromobilů. V nabídce jich má hned několik. jejich velikost i vzhled však není zrovna povedený. Pokud máte o vozidla zájem, podívejte se na stránky firmy ZAP.

Reklama

Související články

Lotus vyvíjí elektromobil

Brazilský výrobce ekologických minivozítek ZAP (Aero Air Polution) se dal dohromady se známou britskou značkou Lotus a začali spolu vyvíjet nová elektromobil...

Výběr článků

Načítám