Hlavní obsah

Tvůrce Mc Laren F1 připravuje supersportovní sedan

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobil McLaren F1 znají asi všichni fanoušci automobilů. Jméno jeho tvůrce Gordona Murraye slyšeli už asi také. Jeho poslední dílo Caparo T1 je na našich stránkách už dostatečně proprané. Nyní to vypadá, že představí další svou superrychlou kreaci - supersportovní rodinný sedan.

Článek

Gordon Murray je známý především jako konstruktér Formulí 1 jako je Brabham BT55. Jeho zkušenosti se mu však hodily i do dalších let, kdy se dal na "sólovou" dráhu. Nejznámější jeho dílo je třísedadlový supersport McLaren, který v jednom desetiletí zcela ovládl všechny vytrvalostní závody na okruzích. Civilní verze byl tak žádaná, že první rok výroby byl vyprodaný za pár dní a dodnes tyto vozy patří mezi pýchy arabských šejků.

Jenže léta utíkají a Gordon Murray neměl co dělat. McLaren F1 se přestal vyrábět a nový vlastní návrh byl ještě v nedohlednu. Dal se tak do týmu s firmou Caparo, s níž spolupracoval na vývoji modelu T1. [celá zpráva]

Nyní to vypadá, že už 4. července představí svůj vlastní automobil, který by měl ukázat, že pořád dovede mít vlastní nápady. Zatím se o voze moc neví, ale Murray v rozhovoru pro časopis Car Magazine řekl, že jeho vůz bude extrémně radikální.

Podle náznaků se dá očekávat, že se už nebude jednat o vyložený supersport pro jednoho, ale že se sveze na vlně zájmu o sportovní sedany (jako jsou Porsche Panamera či Aston Martin Rapide). Opět by se mělo jednat o tradiční formulovou konstrukci monocoque z uhlíkového kompozitu, který ochrání posádku a k němu přidělané všechny ostatní díly a karoserie.

Automobil bude tradičně extrémně lehký díky použití špičkových materiálů, jenž si vyzkoušel už na McLarenu, formulích či Caparu.

Anketa

Který z vozů je podle vás lepší?
McLaren F1
77,1 %
Caparo T1
22,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1043 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám