Hlavní obsah

Renault chce za partnera Ford nebo Chrysler

Novinky,

Na jedné straně to vypadá, že velké fúze mezi automobilkami jsou už minulostí, na druhé se však stále mluví o dalších partnerstvích. Například nejvyšší šéf koncernu Renault-Nissan Carlos Ghosn v deníku Le Parisien přímo řekl, že se poohlíží po velkém partnerovi, konkrétně by chtěl za partnera Chrysler či Ford.

Článek

Ještě nedozněly poslední slova Ghosna, když krachem skončily velké námluvy GM-Renault [celá zpráva] a už je tu "velký šéf" s novou nabídkou k průmyslovému sňatku. Ghosn doslova řekl, že by uvítal partnerství s Fordem nebo Chryslerem. Podle jeho slov však není třeba nic uspěchat.

Nyní je zapotřebí u obou zmíněných koncernů stabilizovat ekonomickou a výrobní situaci. Pokud by se tedy o spolupráci začalo jednat, přicházel by v úvahu nejdříve rok 2009.

Ale problémy amerických automobilek nemusejí být tím jediným, co Ghosna tlačí. Především je to problém s vlastním plánem obnovy modelových řad, který byl podle mnohých odborníků poněkud přehnaný.

Do roku 2009 má být na trhu 26 nových modelů. Začíná se nyní s twingem, koleosem a další vozy budou následovat. Jenže právě velká ofenzíva znamená i neskutečně vysoké náklady na změny výrobních technologií a lidské zdroje. To by mohlo Renault-Nissan uvrhnout do velkých finančních problémů, takže by jej pak už nikdo ani nechtěl.

Reklama

Související články

GM a Renault-Nissan spolupracovat nebudou

Během středeční noci se světem automobilismu rozběhla zpráva, že rozhovory mezi dvěma automobilovými mocnostmi GM a Renault-Nissan skončily. Obě strany nenašly...

Výběr článků

Načítám