Hlavní obsah

Volkswagen začal nabízet v ČR Touran na zemní plyn

Novinky,

Ekologická verze Volkswagenu Touran, který je poháněný buď benzínem nebo zemním plynem (CNG), se bude na evropských trzích jmenovat stejně jako koncept EcoFuel. Cena modelu je stanovena na 756 800 Kč vč. DPH.

Článek

Základem vozu je klasický touran s motorem o objemu dva litry, ale se sníženým výkonem 80 kW. Na benzín dokáže vůz jet maximální rychlostí 180 km/h a zrychlí z 0 na 100 km/h za 13,5 s. Ovšem nádrž na benzín umožní dojezd pouhých 130 km. Hlavní důraz totiž vůz klade na CNG. Nádrže dokáží pojmout 18 kg zemního plynu a při spotřebě 5,8 kg na 100 km zaručí dojezd přes 300 km/h.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Zásadní výhodou motoru na zemní plyn je jeho malá ekologická zátěž. Vyprodukuje totiž o 80 % méně oxidu uhelnatého (CO), stejně tolik oxidu dusíku NOx, o 73 % méně nespálených uhlovodíků (HC) a o 23 % méně oxidu uhličitého (CO2).

:. Mapa rozložení stanic se zemním plynem v ČR. Více informací naleznete na straně www.cng.cz 

Další výhodou jsou nižší náklady na provoz, které uberou z peněženky asi o čtvrtinu méně, než u benzínové verze. Nevýhodou je pak malá síť čerpacích stanic v ČR, kterou se však nyní snaží společnosti společně se státem rozšířit. (viz stránky o zemním plynu v dopravě).

Reklama

Související témata:

Související články

Opel Combo na zemní plyn

Opel uvedl model Combo s pohonem na zemní plyn. Jeho výhody jsou jasné - ve srovnání s klasickými spalovacími motory nižší provozní náklady a o 20 % lepší...

Výběr článků

Načítám