Hlavní obsah

Technické inovace u Volva S80

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo se vždy chlubilo technickými novinkami, které má jen málo konkurentů. Tak třeba je značka známá svými přeplňovanými motory. A další generace nejvýkonnější verze T6 se prostě bez turba neobejde.

Článek

Ta uplynulá generace S80 T6 měla objem válců 2,8 l a maximální výkon 200 kW. To je slušná porce, která však dnes již nestačí. Konkurence od Mercedesu či BMW už dávno švédskou značku předběhla. Volvo však ví, že image značky nehodlá měnit na sportovní, ale stále spoléhá na svojí konzervativní klientelu, která o moc víc nepotřebuje. Té záleží spíš na kultivovanosti.

Základ nového agregátu je v současném šestiválci 3,2 l. Jeho objem byl ale o dva decilitry zmenšen. Výkon i tak díky vysokotlakému turbu vzrostl na 209 kW a točivý moment má velmi solidních 400 N.m. Ale nemusíte se obávat, že tahle výkonová charakteristika je distribuována pouze na přední kola. Volvo dalo do T6 pohon všech kol. Škoda jen, že T6 má ještě hodně co dohánět na osmiválec, který je tedy stále nejvýkonnější variantou S80.

Čtyřkolka i pro diesel

Volvo ale nedodá pohon všech kol jen k T6. Nově je možné objednávat čtyřkolku i u nejžádanějšího dieselového motoru D5 s výkonem 136 kW.

Reklama

Související témata:

Související články

Volvo S80: Velký, luxusní a moderní

Volvo S80 bude druhou novinkou, která se představí začátkem března na ženevském autosalonu. Severská automobilka tak halasně troubí k útoku na německé značky...

Test Volva S80 V8: vrchol v mnoha směrech

Na test Volva S80 jsem se těšil dlouho. Tohle auto jsem očekával jako etalon své třídy (vyšší středí, nikoliv luxusní) a nyní po testu musím říct, že naprosto...

Výběr článků

Načítám