Hlavní obsah

Euro NCAP: Mini a Peugeot 207CC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sérii nárazových testů v nezávislé zkušebně Euro NCAP prošly v poslední várce dva vozy, které jsou určeny spíš pro zábavu, než pro rodinné využití. Nové Mini i Peugeot 207CC uspěli v ochraně posádky na výbornou, horší to však je už s ochranou chodců.

Článek

Mini Cooper

Čelní náraz Mini přečkalo se ctí, jen některé části přístrojové desky mohou zrannit nohy. Krátká karoserie a pevná struktura umožnily i v bočním nárazu získat hodně bodů, takže v celkovém součtu dostal vůz všech pět hvězdiček.

Děti už tak ochráněné nejsou. Malý 1,5letý Dummy se při nárazu dotknul hlavou výplní interiéru, což je samozřejmě chyba. Také větší tříletý testovací "panák" měl problémy s rotací těla. Celkově z toho vzešly tři hvězdičky z pěti.

Ochrana chodců je v oblasti kapoty velmi dobrá. Však také proto jí technici proti minulé generaci zvedali a zaoblili. Bohužel je tu však ještě nárazník, který k holením chodců není vůbec přívětivý a znamená pro ně nejvyšší nebezpečí. Výsledek - dvě hvězdičky ze čtyř.

Peugeot 207CC

Malý Francouz se sklápěcí střechou udělal čest v bočním nárazu, kde získal všechny body. Při čelní srážce se ukázalo, že pásy velmi dobře podržely figuríny na svém místě, avšak nohy se opět dostaly do kontaktu s přístrojovou deskou. Minimální srážka bodů však neovlivnila opět plný počet hvězdiček.

Ochrana dětí se v tomto voze nehodnotila. Podle regulí je totiž pro tento test zapotřebí umístit přední sedadlo do střední polohy. V ní se však na zadní nouzové sedadlo nedala umístit dětská sedačka. Proto byl test v tomto ohledu nehodnocen.

Peugeot je k chodcům stejně "ohleduplný", jako je Mini. Jenže s bezpečnými zónami naprosto převrácenými. Nárazník získal obdiv za své měkké výplně a jejich správné zaoblení, kapota vozu však skýtá hodně velké nebezpečí pro tělo.

Reklama

Související témata:

Související články

Další crashtesty: Auris, Magentis a Santa Fe

Nezávislý zkušební ústav Euro NCAP provedl další sérii nárazových testů, ve kterých ukázaly svoji odolnost Škoda Roomster, Toyota Auris, Hyundai Santa...

Výběr článků

Načítám