Hlavní obsah

BMW se cuká - hybridy jsou málo efektivní

U DaimlerChrysleru asi zrovna velká radost nezavládla po přečtení posledního vyjádření členů týmu pro vývoj alternativních pohonů BMW. Ti se totiž dali slyšet, že jim hybridní pohony (kombinace benzín/elektřina) nepřipadají dostatečně efektivní a že je třeba se spíš zaměřovat na turbodiesely.

Článek

Tato slova přišla jen chvíli poté co DaimlerChrysler a BMW podepsali smlouvu o spolupráci na vývoji hybridních pohonů [celá zpráva] a prvně jmenovaná dokonce ohlásila, že všechny její modely budou jednou mít i hybridní variantu [celá zpráva].

BMW poukazuje na to, že výroba hybridního motoru je mnohem energeticky náročnější, než je tomu u klasických turbodieselů. Zátěž z produkce spalin se tedy přesouvá na výrobu, a to prý nikdo už raději nevidí.

Navíc se prý moderní turbodiesely dokáží už popasovat s exhalacemi tak dobře, že jejich emise jsou jen o málo horší, než je tomu u hybridů. Zde ovšem BMW neřeklo, že k tomu je zapotřebí opět dalších přídavných systémů, jako je vstřikování močoviny. A ty se také musí někde vyrábět.

BMW poukazuje na to, že ve městě je sice hybridní pohon nespornou výhodou, ale mimo město nepřináší nic, spíš jen další zátěž.

BMW zatím tápe

Jak tedy bude BMW pokračovat je nyní nejasné. Hybridy jsou pro BMW zatím jedinou možností, jak rozšířit ekologická vozidla mezi lidi, protože nasazení vodíkových paliv je zatím pro malou síť čerpacích stanic nereálné. Pokud jde o ekologické turbodiesely, tak ani ty nesplní poslední požadavky EU na snížení emisí a bude tedy zapotřebí najit jinou alternativu.

Že přijdou hybridy je zřejmé. V konstrukci je již připraven pětkový bavorák a model X5, ale zda se rozšíří i do ostatních řad, to ještě uvidíme.

Reklama

Související témata:

Související články

BMW a DaimlerChrysler společně vyvinou hybrid

Jak automobila ve Stuttgartu, tak i v Mnichově, dosud zavilí rivalové, pochopila, že budoucnost přinese nutnost spolupráce. Pro začátek tak připraví společný...

DaimlerChrysler připravuje hybrid do dodávky

Koncern DaimlerChyrsler zvážil situaci a začal připravovat zcela novou koncepci vývoje hybridního pohonu. Jeho snaha se totiž nyní bude upínat nejen k osobním...

Výběr článků

Načítám