Hlavní obsah

Záměna značek: Dacia-Renault-Nissan

Zatím se u korporace Renault - Nissan pevně držela pravidla, že co je pod jednou značkou, nebude prodáváno jinde pod značkou druhou. Ovšem časy se mění a v jihoamerických státech se začne prodávat Dacia Logan pod značkou Nissan.

Článek

Rozhodnutí je to celkem logické. Zatímco Renault zde není zavedený a o značce Dacia ještě nikdo v Mexiku neslyšel, tak Nissan zde již nějaký ten čas vyrábí některé své modely. Například Almera sedan, ovšem pod různými označeními pro různé země.

Dacia se začne prodávat už letos, ale její výrobní závody budou většinou ještě v Rumunsku a v Asii. Již dnes se však připravuje velká továrna v Brazílii, kde se bude automobil produkovat v opravdu velkých počtech. Aby také ne, když se plánuje, že tato továrna bude zásobovat nejen celá jižní Amerika, ale také kus Asie.

Dacia

Už v roce 1968 začala spolupráce automobilek Dacia a Renault automobilem Dacia 1110. Tento vůz byl montován z francouzských komponentů. Během let se začaly vyrábět další modely Dacia 1300 (licenční Renault 12), včetně několika podvariant jako pick-up, hatchback, ambulance apod. V roce 1995 byla vyrobená první Dacia Nova 523, a o rok později Nova 524. V roce 1999 odkoupil Renault majoritní podíl v automobilce. V roce 2000 představuje model Supernova a o čtyři roky později model Logan.

Zatím není blíže specifikováno, jestli Nissan Logan (nebo jak se bude vůz jmenovat) bude mít víc změn, než jen jiné logo na chladiči.

Reklama

Související články

V prodeji je superlevné kombi Dacia Logan

Českou premiéru měl ve čtvrtek vůz Dacia Logan MCV. Toto nezvyklé jméno v sobě skrývá vlastně karoserii kombi na základě již prodávaného sedanu,...

Výběr článků

Načítám