Hlavní obsah

V ČR je v prodeji nový Smart Fortwo

Novinky, Jan Čech
PRAHA

Tento automobil byl jako zjevení - minivůz, který zaparkuje k chodníku kdekoli kolmo a přitom je bezpečný, pěkný a ... drahý. Mercedes si nechal technickou kvalitu zaplatit, což platí i u nové generace, představené ve čtvrtek na českém trhu.

Článek

Automobil je ve své druhé verzi o devatenáct centimetrů delší, o kousek vyšší, o málo širší, prostě narostl do všech stran. Je to poznat především v interiéru, kde je citelně víc prostoru. Třeba zavazadlový prostor se zvětšil o sedmdesát litrů na 220 l, což je už dost solidní hodnota. Silnější motorové verze navíc mají ve spodním dílu další otevírací úložnou schránku na drobnosti.

Změny se dotkly také interiéru. Ten už vypadá o dost honosněji. Na přístrojové desce je zajímavé, že je celá vyrobená z recyklovaných materiálů, včetně potahu.

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.

Automobil přichází i s vylepšenou technikou. Zvětšení rozměrů bylo zapotřebí především proto, aby byly vylepšeny bezpečnostní prvky. Vpředu i vzadu je použit sendvičový typ konstrukce, kdy při nárazu se všechny součásti sunou pod podlahu a ne do prostoru pro cestující. Navíc jsou použity crash boxy, které do 16 km/h pohltí náraz, aniž by se nějak poškodila struktura karoserie. Vůz je v základu vybaven dvojicí airbagů, za příplatek je možné přikoupit ještě boční.

Motory jsou pod kapotou čtyři... tedy vlastně dva. Zážehové jednotky jsou si velmi podobné. Jedná se o známé tříválce, jejichž objem byl zvětšen na 999 ccm. V základním provedení má výkon 45 kW a točivý moment 89 N.m, silnější verze pak má 52 kW (92 N.m) a v nabídce je ještě přeplňovaná verze se 62 kW a 120 N.m. Na podzim přijde i typ Brabus se 72 kW.

:. Přeplňovaný motor na pohled nepoznáte podle turbodmychadla. To je schováno za zadním nárazníkem, ale vzduchový filtr má u sebe rezonátor, který snižuje hluk. Vpravo je pak nová tuhá skořepina vozu zvyšující bezpečnost. (Foto NOVINKY/Jan Čech a Smart. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Posledním motorem je velmi spořivý turbodiesel se 33 kW. Ten spotřebuje při jízdě v průměru pouhých 3,4 l na 100 km.

Cena vozu začíná na 257 000 Kč u benzínového základního tříválce, silnější verze stojí 270 500 Kč, nejsilnější přeplňovaný motor pal 327 500 Kč a turbodiesel začíná u 294 000 Kč. V nabídce je i verze Cabrio se základní cenou 350 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Smart Fortwo nám povyrostl

Automobilka Smart oficiálně představila novou generaci modelu Fortwo. Tenhle "prcek" chce nabídnout zákazníkům trochu víc než dosud, proto musel o něco...

Výběr článků

Načítám