Hlavní obsah

Connaught je těsně před výrobou

Nový britský sportovní automobil s jazykolamným názvem Connaught Type-D je už kousek od výroby. Jeho vývoj byl extrémně rychlý, protože byly do něj zapojeny nejmodernější virtuální konstrukční programy. Automobil tak byl dán dohromady za necelý rok. První vůz by měl sjet ještě tento půlrok.

Článek

Nízká cena vývoje by se měla promítnout i do ceny vozu, která je stanovená na 35 000 liber, což je v přepočtu pěkných 1 435 000 Kč. Tim Bishop a Tony Martindale tak nabízejí automobil, který by mohl konkurovat i velmi levným americkým vozům, jako je Ford Mustang.

A že ten silný je. Ostatně také má proč - konstruktéři na něm mají asi 17 patentů, které mají za úkol snížit emise, spotřebu a zvýšit výkon. Jedná se o vidlicový desetiválec o objemu 2110 ccm se sevřením válců 22,5°. Mokré válce i hlava v sobě skrývají několik druhů materiálů, které zlepšují odvod tepla a přitom nezatěžují lehkou hliníkovou konstrukci bloku nadměrným teplem.

V hlavě válců je vždy jen jedna vačková hřídel, která je variabilně stavitelná, stejně jako zdvih ventilů. Každý válec má svou vlastní škrtící klapku a elektrický systém sledující ideální zapálení a hoření náplně. Velmi zajímavá je také kliková hřídel. Ta je složená z dvaadvaceti komponent. Tato konstrukce snižuje tření, rotační hmoty a váhu a příznivě přispívá lepší odezvě motoru.

Connaught Type-D ve verzi GT (Foto Connaught. Kliknutím na fotografii jí zvětšíte do původní velikosti.)

Agregát však je koncipován jako hybrid. Elektromotor může pomáhat při zrychlení (195 N.m v rozmezí 1000 až 6000 ot./min), když vrchol točivého momentu samotného spalovacího motoru je ve 4000 ot./min. Maximální výkon motoru je 120 kW při 6000 ot./min. Možná se může zdát, že motor má malý výkon, ale on bohatě stačí. Však má vůz maximální rychlost 225 km/h a zrychlí na stovku za pouhých 6,2 s. Výhodou auta je však jeho ekologický přístup - má totiž o 30 % nižší emise CO2, než je u stejně výkonného vozu obvyklé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám