Hlavní obsah

Euro NCAP: dva testy SUV

Každý měsíc vycházejí nové výsledky nárazových testů automobilů. V poslední sérii se představily dva vozy kategorie malých SUV - Land Rover Freelander 2 a Suzuki Grand Vitara. Oba dopadly dobře.

Článek

Při čelním nárazovém testu se čtyřicetiprocentním přesazením si vedl lépe Land Rover. Má totiž speciální bezpečnostní sloupek, který se zalamuje dopředu a neohrožuje tak posádku. Navíc byl vůz vybaven kolenním airbagem, který mu také dodal hodně bodů. Celkem jich tak získal 94 %, což s plným ziskem z bočního nárazu dalo všech pět hvězdiček za ochranu posádky.

To Suzuki mělo problémy s prasknutými svary, nedostatečně nafouknutým airbagem a s příliš tvrdými plasty na přístrojovce. Ovšem boční náraz byl opět na výbornou. Takže všeho všudy čtyři hvězdičky.

I v ochraně dětí si vede Angličan o jednu hvězdičku lépe. Jenže pak přijde na řadu srážka s chodcem a tady je už problém. Land Rover je velmi nebezpečný a jeho nárazník ani kapota chodcům radost neudělají. Jen jediná hvězdička ve výsledku není nic moc. To Suzuki je k chodcům velmi ohleduplné a dostalo dokonce hvězdičky hned tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám