Hlavní obsah

Může auto létat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O žádném stroji, který by byl na prodej jako letadlo i automobil, zatím nevíme. Sice existují některé modely, které se o něco podobného snažily, ale zatím to nedošlo nikdy moc daleko. Jenže nyní je tu pravý "Létající Holanďan".

Článek

Holandská firma Dutch Aerospace Laboratory s takovou myšlenkou laškuje. Je jasné, že automobil je pro létání příliš těžký i neaerodynamický, to motocykl už by byl lepší. Jak ale vyřešit jeho stabilitu? Co takhle klasický vrtulníkový koncept dvou kol vzadu a jednoho vpředu? Takže to máme tříkolku. Tu zakapotovat a dozadu dát pořádný motor, který by na silnici neudělal vozítku ostudu.

Jak do vzduchu? Dutch Aerospace Laboratory toto vyřešili (zatím pouze na papíře) tak, že na střeše vozu je vyklápěcí vrtulový rotor a listy se dají přetočit na jednu stranu. Ve složeném stavu tak jsou na střeše jen jakási komáří křidélka, která se však ve stavu aktivním stanou plnohodnotnou vrtulí. Jak to bude dál s těmito návrhy, zatím nevíme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám