Hlavní obsah

SUV jsou pro chodce vysoce nebezpečné, tvrdí ADAC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle německého autoklubu jsou vozy SUV silně nebezpečné pro chodce, se kterým se střetnou. Na karoserii nejsou místa, která by mohla zmírnit následky srážky, postava se po karoserii nemůže sunout či odvalovat, což zvyšuje riziko zranění či usmrcení osob.

Článek

Většina SUV má při střetu s dospělým chodcem nejmohutnější část karoserie ve výši boků, děti pak narazí do vozu přímo hlavou. To jsou zásadní nedostatky, na které ADAC upozorňuje. Podle něj tyto střety jsou z drtivé většiny smrtelné a děti při srážce nemají šanci téměř žádnou.

Regulace EU, které mají být dokonce ještě zpřísněny, tak většina SUV nesplňuje. Automobily by měly mít měkké deformační zóny, omezení hran na náraznících a maskách automobilů, světlomety umístěné na pružných úchytech a kapoty by měly zakrývat stěrače.

ADAC sám testuje bezpečnost automobilů a poukazuje na to, že jak on, tak nezávislý zkušební ústav Euro NCAP již nějakou dobu se snaží upozornit, že SUV jsou extrémně nebezpečné. V hvězdičkovém ohodnocení se kupříkladu vyskytují dva nové vozy, které nezískali při testu střetu s chodcem ani jediný bod a tedy ani hvězdičku: Hyundai SantaFe a Jeep Grand Cherokee. Přitom jediný automobil Nissan Pathfinder získal hvězdičky tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám