Hlavní obsah

Dodge Demon: z Japonska do Ameriky

Americký Dodge připravil koncept malého sportovního roadsteru Demon, který vůbec nezapírá, že jeho inspirací jsou japonské vozy. Aby také ne, vždyť v USA se právě ony tak dobře prodávají. A když se na automobil podíváte, který vůz vás napadne jako předobraz první?

Článek

Honda S200? Mazda MX-5? Asi bude pravda obojí. Stačí se podívat na přední světla a masku chladiče a prvně jmenovaný je jako vystřižený, obliny na karoserii jsou zase jak od mazdy. Ani firma Dodge se oficiálně netají tím, že se tímto směrem koukali. Otázkou ovšem zůstává, proč?

Automobil totiž sedí na podvozku, který nenajdete v žádném jiném koncernovém voze. To ukazuje na to, že pokud se nesnaží Dodge vytvořit novou platformu (což je dost nepravděpodobné), tak tento vůz by měl být pouze konceptem pro výstavy.

Druhá strana mince ale zase říká něco jiného. Motor o objemu 2,4 litru a výkonu 126 kW při 6000 ot./min už do firemních katalogů patří. Podle výrobce se však automobil o rozměrech 3974 x 1736 x 1315 mm může spokojit i s menší osmnáctistovkou či dvoulitrem, pro níž je uvnitř připraveno místo.

Také propravcovaná přístrojová deska i s velkými prostory pro nápoje vypadá, že už za chvíli sjede z výrobního pásu. Tak uvidíme, jestli se japonské roadstery budou muset bát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám