Hlavní obsah

Ministerstvo dopravy uvažuje o zavedení povinných zimních pneumatik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy zvažuje, že při zimních podmínkách na silnicích zavede povinnost pro řidiče vybavit vozidla zimními pneumatikami či další zimní výbavou. Opatření by mělo platit nejdříve od příštího roku, řekl mluvčí Karel Hanzelka.

Článek

Pokud by se k tomuto kroku ministerstvo rozhodlo, muselo by například definovat pojem zimní pneumatiky, který zákon nezná. V současnosti je zimní pneumatika pouze termínem výrobců bez jasné specifikace. Úřad by rovněž musel definovat požadovanou hloubku vzorku a chemické vlastnosti.

Za příklad si státní úředníci berou sousední Německo, kde od letošní zimy platí povinnost pro všechny řidiče mít v zimním období vozidlo vybaveno tak, aby odpovídalo povětrnostním podmínkám. Například v ostřikovači musí být v takových případech nemrznoucí směs a na úsecích silnic pokrytých sněhem nebo ledem mohou jezdit jen auta se zimními pneumatikami s minimální hloubkou vzorku čtyři milimetry a musí být vybaveny sněhovými řetězy.

Úvahy se objevily v souvislosti s mohutnými přívaly sněhu, které v posledních hodinách sužují Česko. "V převážné většině případů zjišťujeme, že důvodem dopravních kolapsů je špatná výbava automobilů," uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček.

Nadpoloviční většina zimní pneumatiky má

Podíl motoristů, kteří svá auta na podzim přezouvají na zimní gumy, se za posledních deset či 15 let podle odborníků zdvojnásobil na současných 60 až 65 procent. Ve Francii, Německu či Švýcarsku na zimu podle údajů Autoklubu ČR přezouvá dokonce kolem 85 procent motoristů.

V současnosti patří do povinné výbavy každého vozu lékárnička, výstražný trojúhelník, náhradní žárovky vnějšího osvětlení a signalizace, pojistky, náhradní kolo, příruční zvedák a klíč na matice. Vedle toho se ještě doporučuje hasicí přístroj, reflexní vesta, baterka, tažné lano, startovací kabely a nářadí na odstranění jednoduchých závad.

Základní doporučené vybavení pro zimní období pak obsahuje zimní pneumatiky na všech 4 kolech, nemrznoucí směsi v autě - chladící kapalina a směs do ostřikovačů, škrabka na led, rozmrazovač zámků, který je potřeba nosit s sebou a nenechávat v autě. Při cestě na hory se ještě hodí vlečné lano (vědět kam se upevňuje tažné oko), sněhové řetězy - předem vyzkoušet jejich nasazení a používají se k překonání hůře průjezdného úseku a nepoužívat na suché vozovce - ničí pneu i silnici, smetáček na sníh a lopatka, baterka.

Anketa

Jaký je váš názor na zavedení povinných zimních pneumatik?
Směrnice by se měla zavést
80 %
Není to správné, lidé se mají rozhodnout sami
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1893 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám