Hlavní obsah

RoadRazer roadster: formulka pro dva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská výstava Autosport International Show přivítala jednoho dánského malovýrobce sportovních vozů - vlastně jediného vozu. RoadRazer je totiž jediným výrobkem této firmy, se kterým se snaží prorazit na náročném trhu. Jedná se malou formulku pro dvě osoby, která je homologována i pro silniční provoz.

Článek

Jenže hlavní určení RoadRazeru je okruh. Tam by se měl malý stroj cítit jako ryba ve vodě. Však také pro to má všechny předpoklady. Jeho váha činí pouhých 300 kg, a to díky své klasické sportovní konstrukci. Bezpečnostní monocoque je umístěn do rámu z hliníkových trubek, které nesou panely z uhlíkového kompozitu.

Jen 3420 mm dlohé vozítko nese před zadní nápravou "malý" motor. Na automobil je malý, ale na tak malého "cvrčka" bohatě stačí. Jedná se totiž o třináctistovkový motor z motocyklu Hayabusa se suchou skříní. Výkon přesně změřen není, ale firma jej odhaduje na 180 koňských sil (132 kW).

RoadRazer má vícelamelovou spojku připojenou na robotizovanou převodovku s řazením tlačítky na volantu. Pak se není co divit, že síla na kolech dokáže vůz odpíchnout na stokilometrovou rychlost za tři sekundy.

Reklama

Výběr článků

Načítám