Hlavní obsah

Lotus vyvíjí elektromobil

Novinky,

Brazilský výrobce ekologických minivozítek ZAP (Aero Air Polution) se dal dohromady se známou britskou značkou Lotus a začali spolu vyvíjet nová elektromobil Obvio 012. Brazilici navíc připravují i verzi na provoz s čistým biolihem.

Článek

Obvio je extrémně malý a lehký plastový třímístný vůz s rozměry 3200 x 1800 x 1500 mm na rozvoru 1500 mm. Váha 750 kg je opravdu minimální, takže si může s vozem poradit i málo výkonný motor. Základem je kevlarový monocoque, na který jsou poté namontovány ostatní díly. Díky této formulové konstrukci nemá vůz ani problémy s bezpečností.

Obě verze budou moci mít kompletní výbavu, která zahrnuje klimatizaci, elektricky ovládaná okna, audiosoupravu podporující iPod, navigaci, osobní organizér, DVD přehrávač a další.

Model na elektřinu v sobě nezapře značku Lotus. Je to totiž sporťák se vším všudy. Jeho výkon se bude pohybovat na hranici 161 kW, takže by měl stokilometrovou rychlost zvládnout za méně než 4,5 s. Maximální rychlost by se měla pohybovat na hranici 200 km/h. Víc asi při tomto tvaru a lehkosti karoserie nejde.

Zatím je projekt jen ve fázi studie, která se intenzivně testuje. Podle vyjádření představitelů značky Lotus je právě tohle cesta, jak se dostat z ekonomických problémů, které Lotus respektive jejich malajského vlastníka sužují.

Lotus už dříve uvedl, že pro návrat k výdělečnosti se bude snažit sehnat zakázky na obnovení svého jména jako úpravce motorů pro některé velkosériové výrobce [celá zpráva]. Navíc se snaží najít na trhu mezeru, která by mu poskytla silnější zázemí, než jsou současné sportovní vozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Lotus laškuje s bioethanolem

Jak se zdá, tak Lotus si uvědomnil výhody ekologických paliv a v testovacím voze začal používat bioethanol. Jedná se o přeplňovanou verzi Lotusu Exige 240R,...

Výběr článků

Načítám