Hlavní obsah

Výrobce pneumatik Goodyear obnovil výrobu

– CHICAGO

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber začala obnovovat výrobu, která byla přerušena kvůli stávce zaměstnanců. Stávka trvala skoro tři měsíce, odborová organizace United Steelworkers se ale těsně před koncem roku s managementem dohodla na nových podmínkách, takže stávka mohla skončit. Podnik předpokládá, že k plné výrobě se vrátí v příštích dvou až třech týdnech.

Článek

Stávka zasáhla továrny firmy v USA a Kanadě, kde pracuje zhruba 15 000 lidí. Zaměstnanci stávkovali od 5. října a domáhali se mimo jiné zvýšení platů. "Nepochybuji o tom, že se kolegové rychle vrátí k běžnému vysokému pracovnímu nasazení," podotkl k dohodě s odboráři prezident severoamerické divize firmy Jon Rich.

Dlouhotrvající stávka ohrožovala finanční stabilitu podniku, na což reagovala i mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s. Ta zařadila rating firmy do režimu pozorování s možností jeho snížení. Vzhledem k tomu, že se zaměstnanci v úterý začali vracet do práce, agentura potvrdila rating na stupni B plus a vyřadila ho z režimu pozorování.

Stávkujícím vadily také bezpečnostní otázky na pracovišti a domáhali se i zachování úhrady nákladů na zdravotní péči pro zaměstnance, kteří již odešli do důchodu. Management se ale snažil zaměstnance přesvědčit, že musí v Severní Americe snížit náklady i výrobní kapacity, aby se lépe vyrovnal s dovozem levnějších pneumatik.

Goodyear je jedním z největších světových výrobců pneumatik a díky dohodě s odboráři očekává, že se mu v příštích třech letech podaří ušetřit asi 610 miliónů dolarů ročně. Nová smlouva s odboráři platí právě tři roky a týká se 12 závodů Goodyear na území USA. Podnik má rovněž čtyři závody v Kanadě, smlouva s kanadskými dělníky se ale řídí jinými podmínkami.

Podnik se s odbory mimo jiné dohodl na tom, že plánované uzavření továrny v Tyleru ve státě Texas o několik měsíců odloží. Zaměstnanci tedy mají zaručeno, že továrna zůstane v provozu minimálně do konce letošního roku. Goodyear také založí svěřenecký fond, který se bude zabývat otázkami úhrady nákladů na zdravotní péči pro bývalé zaměstnance v důchodu. To se však bude týkat jen Američanů, nikoliv Kanaďanů.

V dohodě je také zakotveno, že noví zaměstnanci budou mít nižší plat než měli při nástupu ti současní. Jinak se bude rozdělovat i zisk, který podnik vytvoří v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám