Hlavní obsah

GM postavilo centrum na roll-over testy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen v USA se za jediný rok zabije 10 000 lidí při automobilových nehodách, kde vozy jdou takzvaně přes střechu. Ačkoli jde o pouhá 2 procenta nehod, znamenají 40 % úmrtí na amerických silnicích. General Motors tak postavil výzkumné středisko, kde se následky těchto nehod zkoumají a testují.

Článek

Je jen málo automobilek, které podrobně zkoumají následky převrácení automobilů. Některé testují pouze kabriolety, jiné se snaží testovat vysoké SUV, jenž mají k převrácení mnohem blíž než klasické osobáky. V USA je navíc největší podíl právě vysokých terénních vozů a jak je známo, jejich podvozky nejsou to, co bychom mohli v Evropě respektovat.

GM měla v testování převrácení vozů silný handicap, ovšem nyní je to již minulostí. Právě jejich testovací centrum je jedno z nejmodernějších na světě. Mohou se zde provádět různé testy, které hodnotí jak pevnost karoserie při klasickém obyčejném převrácení, tak i při tzv. průběžném vzletu. Tehdy jsou kola jedné strany "nakopnuta" překážkou (v našem případě rampou) a způsobí šikmé přetočení vozu. Testuje se i náraz střechy s překážkou s různými přesazeními.

Průběh jednoho roll-over testu v novém centru GM

:. Kliknutím na obrázky je zvětšíte do původní velikosti

Testovací centrum je vybaveno i na testování jednotlivých součástí vozu, jako jsou boční a hlavové airbagy či účinky převrácení a výstřelu airbagů na cestující.

GM plánuje až 200 různých testů ročně. Sám koncern však kapacitu pravděpodobně nevyužije, takže jí poskytne i jiným značkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám