Hlavní obsah

Více než 70 % Američanů by uvítalo zákon o nízké spotřebě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumu by 78 % Američanů souhlasilo s takzvaným 40 mpg zákonem. Ten by koncernům přikazoval vyrábět vozidla určité velikosti, které na jeden galon musí ujet minimálně 40 mil.

Článek

V současné době není v USA žádný zákon, který by ukládal výrobcům vozidel jejich maximální spotřebu, takže se zde můžeme setkat s takovými rozdíly, jako nadšené přijetí elektrosporťáku Tesla Roadster [celá zpráva] či s ohromnými pickupy a vidlicovými osmi- a desetiválci o objemech až osm litrů.

Takzvaný "40 mpg" zákon by prosadil, že nové automobily musí mít zákonem udanou maximální spotřebu, která by byla 40 mpg (viz sloupek). Otázkou však zůstává, jak by bylo možné tohoto zákona dosáhnout.

Dnešní automobilky v USA mají velmi silnou pozici, protože zaměstnávají statisíce pracovníků a taková síla nejde jen tak legislativně omezovat. Dnes se na silnicích USA objevují vozy, které mají spotřebu na poloviční úrovni. Tak například Ford Fusion (pozor, nezaměňovat s evropským nesoucí stejné jméno!) dokáže u základního čtyřválce 2.3 l ujet na jeden galon ve městě 23 mil a na dálnici 31 mil. Ani on tedy nedokáže dosáhnout 40 mpg hranici.

Ze statistiky dále vyplynuly další zajímavé závěry. Sedmdesát procent Američanů si myslí, že v dohledné době se zdraží palivo tak, že budou muset přehodnotit své priority při nákupu vozidel a 46 % si dokonce myslí, že situace drastického zvýšení přijde ve velmi krátkém čase. 45 % obyvatel změnilo za posledních šest měsíců zásadně svůj postoj ke koupi hybridních vozidel a 30 % dokonce počítá, že do tří let bude jedno z vozidel v rodině s ekologickým a palivově účinným systémem.

Kolik je 40 mpg na evropské EHK normy?

Spotřeba se v USA udává v jednotkách mpg, tedy kolik mil ujede vůz na jeden galon paliva. Jestliže tedy přepočteme 40 mpg na evropské jednotky, vyjde nám, že tato hodnota je rovná 17 km na jeden litr paliva. Jednoduchým přepočtem na klasikou evropskou normu EHK pak dojdeme k výsledku asi 5,8 l na 100 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám