Hlavní obsah

Nový čínský armádní vůz od Daimleru

Čínská armáda se vyzbrojuje vysokým tempem. V oblasti těžké techniky je stále na špici, ale co do lehkých terénních vozidel, bylo problematické získat jakýkoli jiný vůz, než z ruské provenience. Po uvolnění pravidel a zpřístupnění volného obchodu bude dodávat nová vozidla společnost Beijing Benz-Daimler Corporation.

Článek

Nový vůz BJ2022 Brave Warrior (odvážný bojovník) je kompletně zkonstruován v Číně a zde také bude vyráběn. Vůz se poprvé objevil tento týden na pekingském autosalonu. Dodáván bude v půl- i třičtvrtětunovém provedení, který bude pohánět 3,5litrový turbodiesel z produkce německého koncernu.

Automobil na rozvoru 2794 mm je postavena velmi účelná karoserie z rovných panelů pro snadnou výměnu.

Větší z dvojice vozů uveze maximálně 617 kg, dokáže se brodit vodou o hloubce 60 cm a pohon všech kol s redukcemi by měl vůz s mohutným spodním oplechováním vytáhnout z kdejaké šlamastyky. V nabídce budou různé druhy karoserií - klasické kombi, oplachtovaný "kabriolet" a v budoucnu přijde i pick-up.

Pro Čínskou lidově demokratickou armádu bude tento vůz pravým požehnáním. Dosud totiž používali staré ruské UAZy 2020, které jsou sice robustní a konstrukčně a tedy i údržbově nenáročné, ale jejich kvalita a technická dokonalost je na dnešní požadavky téměř nulová.

Reklama

Výběr článků

Načítám