Hlavní obsah

Inteligentní klíč pro lenivé Američany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern General Motors připravil speciální klíč s LCD displejem, který bude nabízen k některým americkým pickupům a SUV. Jeho anténka komunikuje s vozidlem, takže si třeba od televize můžete zkontrolovat stav tlaku pneumatik.

Článek

Jenže to není všechno. Na displeji se zobrazuje také stav paliva v nádrži, stav najetých kilometrů a samozřejmě, zda-li je vůz zamčen. Také je možné tímto klíčem dopředu přeladit rádio.

Cena tohoto klíče je 150 dolarů (asi 3300 Kč). GM tento klíč poprvé prezentovalo již v roce 2004 u vozu Chevrolet Malibu, ale tehdy to ještě byl koncepční systém. Nyní jej GM nabídne zákazníkům a ti, kteří se bojí o životnost, mohou spokojeně spát. Automobilka totiž testovala klíč proti vniku vody, prachu, písku apod. A pokud už dojde k poškození nebo ztrátě, za sto dolarů je možné celý systém jednoduše vymontovat. Zatím bude nový klíč k dispozici pouze v USA.

Další výrobci chtějí podobné klíče nabídnout také, ale jejich podmínkou je třeba i možnost ovládání okének či u velkých pickupů možnost zapnutí klimatizace. Volvo od příštího roku nabídne pro vrcholný model S80 nový klíč, který bude monitorovat tep srdce řidiče a upozorní majitele i na to, že do automobilu někdo neoprávněně vnikl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám