Hlavní obsah

Toyota hodlá být největší automobilkou na světě

Zatím pouze největší v Japonsku je automobilka Toyota Motor. Jenže do roku 2010 to může být zcela jinak. Do té doby hodlá zvýšit tržní podíl bez zahrnutí některých divizí na 14 procent z loňských 11 procent. Informoval o tom list Wall Street Journal na svých internetových stránkách.

Článek

Firma prý plánuje postavit další nové továrny ve Spojených státech, Číně a Indii. Právě tyto trhy by se měly stát stěžejními pro rozvíjení prodejů, a to jak nákupem vozů na tamních trzích, tak i exportem levně vyrobených modelů do celého světa.

Toyota předpokládá, že celosvětový prodej automobilů se v roce 2010 zvýší na 73 miliónů vozů z loňských 65 miliónů díky silnému růstu na méně rozvinutých trzích, například v Číně a Indii. Po zahrnutí divizí Daihatsu Motor a Hino Motors by měl podíl Toyoty na světovém automobilovém trhu v roce 2010 činit 15 procent, což odpovídá téměř 11 miliónům vozů.

Toyota v září oznámila, že hodlá v roce 2008 zvýšit prodej na téměř deset miliónů vozů. Letos počítá s nárůstem prodeje na 8,85 miliónu automobilů z loňských 8,13 miliónu. Firma by tak mohla brzy vystřídat amerického konkurenta General Motors na postu největšího výrobce automobilů na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota má vyšší zisky než očekávala

Největší japonská automobilka Toyota Motor zvýšila v prvním finančním čtvrtletí provozní zisk o 26,5 procenta na 512,42 miliardy jenů (téměř 100 miliard Kč)...

Test Toyoty Prius: kupte si budoucnost

Toyota Prius byla prvním sériově vyráběným automobilem s hybridním pohonem na našem trhu. Není nejlevnější, za technické speciality se musí platit....

Výběr článků

Načítám